Kolumnit

Äkkijarrutus yllätti – Näinä aikoina on tärkeää pitää kaikki mukana

Kuva: Seppo Pessinen
Kuva: Seppo Pessinen

Elämme aikaa, joka sulkee jotakin vanhaa ja avaa jotakin uutta. Äkkijarrutus yllätti. Kolmasosa urjalalaisista ikäihmisinä on kotipiirissä. Lapset ovat pääosin poissa koulusta ja opettelevat etäopiskelua. Työssäkäyvät pohtivat, kuinka kauan työtä ja palkanmaksua riittää.

Tätä kirjoittaessani ei ole tiedossa urjalalaisia epidemian sairastuttamia. Hyvä niin. Poikkeustoimilla pyritään suojaaman tartunnalta ja estämään leviämistä. Terveyskeskukset ensin ja sitten muut erikoisyksiköt hoitavat vakavimmin sairastuneita.

Tänä keväänä päättyy pitkä jatkumo, kun vuodeosasto suljetaan ja siirretään Valkeakoskelle. Aikanaan kunnansairaalan ohella toimi myös tilapäisiä kulkutautisairaaloita eri tautien esiintyessä.

Koululaisille tilanne on uusi. Osa pienimmistä on koulussa, mutta valtaosa kotona. Päivähoito toimii, mutta siitäkin on osa jäänyt kotiin.

Kaikilla ei ole tietokonetta kotona. Tarvittaessa sellaisen on saanut kouluilta. Tosin kaikki tehtävät eivät konetta edellytä. Lukea voi kirjoista ja laskutehtävät laskea. Kouluruokaa ei saa ja se on aika iso puute monessa huushollissa.

On suositeltu, että palkansaajalla pitäisi olla kuukauden tai kahden palkka tilillä yllätysten varalta. Valtaosa kuitenkin elää tilistä tiliin. Kun palkanmaksu keskeytyy, on hankala tilanne.

Monella on edessä nopeutettu lomautus. Nyt voi saada päivärahan ilman omavastuuta. Saapa nähdä, saadaanko nyt työttömyyskorvaukset normaalia nopeammin myös tilille.

Yrittäjälle tilanne on hankala. Ei kuitenkaan kaikilla. Elintarvikekaupat toimivat. Monilla erikoisaloilla on hiljaista. Tavaraliikenne toimii. Tehtaissa seurataan tilauskirjoja ja tuskaillaan komponenttien saamista. Kysyntä määrittää markkinoita.

Nytkin ensimmäisten valittajien joukossa ovat ne, joilla ei vielä ole mitään isompaa hätää. Myös saalistajat oivat liikkeellä. Poikkeusoloissa jaetaan pääomia ja omistusta uudelleen. Miljardeista pieni osa päätyy pienille toimijoille. Vahvat pitävät aina puolensa.

Uusia mahdollisuuksia on nyt tarjolla. Ensinnäkin etätyö on nyt ensimäistä kertaa todella käytössä. Kaikille aloille se ei sovellu, mutta yllättävän monelle. Ilmaston kannalta olisi iso päästösäästö, jos vaikka yksi työpäivä tehtäisiin kotona.

Digitalisaatio on paljon käytetty sana. Sen myötä tietotekniikka on yleistynyt arjessamme, luonut uusia palvelutuotantomalleja, tehostanut tiedonkulkua ja luonut uusia osallistumis- ja vaikutusmahdollisuuksia sekä liiketoimintamalleja.

Näinä aikoina on tärkeää pitää kaikki mukana. On myös mahdollisuus huomata lähimmäinen. Arvot ovat puntarissa.

Kirjoittaja on urjalalainen tietokirjailija. seppo.pirhonen@urjamedia.fi

Uusimmat

Fingerpori

comic