Kolumnit

Älä hermostu, ihmettele vaan – Virus saa ihmisiin vipinää vaan ei ilmastonmuutos

Matti Jurva rallatteli aikoinaan Tatu Pekkarisen sanoin neuvon, jolle on hyvinkin paljon käyttöä näinä vihapuheen ja someraivon kyllästäminä aikoina: ”Ihminen, älä sinä hermostu, ihmettele vaan…”

Kertosäkeen toinen pykälä vaatiikin sitten huomattavan pitkälle kehittynyttä mielenmalttia: ”Ota sinä vastaan kiitellen, mitä ylhäältä annetaan.” Pitäytykäämme siis vain ihmettelyssä. Siihenkin riittää yllin kyllin aiheita.

Radion ja tv:n uutislähetykset ja lehtien sivut ovat täyttyneet viime viikkoina koronaviruksesta. Vaikka itse uutisissa pyrittäisiin välttämään paniikin lietsomista, ns. tiedonvälityksen massiivisuus riittää näköjään sekoittamaan monenkin kansalaisen pään. Ihmettelyn sijaan ihmiset hermostuvat – ja rientävät tyhjentämään apteekit ja rautakaupat hengityssuojaimista.

Sopii myös arvella, etteivät hengityssuojia suinkaan hamstraa pahimpaan riskiryhmään kuuluvat ikäihmiset ja monisairaat, vaan täysin toimintakykyiset ja katsastuskunnossa olevat kansalaiset.

Mutta tällaisia me ihmiset taidamme olla ja näin me tinkapaikassa toimimme ja käyttäydymme. Koronavirus ei näy paljaille ihmissilmille, mutta se on tarpeeksi konkreettinen uhka ja sen seuraukset kokemuspiiriimme mahtuvia. Vaikka asiantuntijat toistavat toistamistaan, ettei paniikkiin ole syytä, pieni viruksenmollukka riittää sekoittamaan sekä maailmantalouden että tavan kansalaisten elämän ja arkijärjen.

Samaan aikaan toisaalla puhutaan ilmastonmuutoksesta, jonka sanotaan jatkuessaan ja voimistuessaan uhkaavan ihmiskunnan ja kaiken elollisen tulevaisuutta. Vaikka asiantuntijat eli suurin osa tiedeyhteisöstä pitävät uhkaa todellisena ja pikaisia toimia vaativana, keskuudessamme riittää henkilöitä, jotka viittaavat kintaalla koko ilmastonmuutokselle ja leimaavat siitä puhumisenkin jonninjoutavaksi vouhotukseksi.

Kaunopuheisimmin tämän huolettomuuden ilmastonmuutoksen edessä ilmaisi muuan euroedustajamme, joka sanaili tv-haastattelussa tähän tapaan: ”Siellä on taivaalla aurinko ja sitten on taivaan isäkin, joka säätää ilmat… Tiedemaailma on sellainen, että se elää omaa elämäänsä ja me eletään täällä maapallolla omaa elämäämme.”

Koronaviruksen kohdalla sekä hallitus että oppositio ovat kuulleet asiantuntijoita ja ottaneet heidän sanansa ja ohjeensa vakavasti huomioon. Miksi järki ja asiantuntemus sysätään syrjään ja heitetään nurkkaan, kun aletaan puhua ilmastonmuutoksesta?

Siunatuksi lopuksi täytyy ihmetellä kohua, joka on noussut sateenkaarilipun mahdollisesta nostamisesta Forssan kaupungintalon lipputankoon. Keneltä se on pois ja keitä se haittaa, jos värikäs lippu liehahtelee kerran kesässä näilläkin tanhuvilla?

Kirjoittaja on forssalainen kirjastonhoitaja ja jokamiesluokan kynäilijä.

Uusimmat

Fingerpori

comic