Kolumnit

Arvokkuus vai irvokkuus? - Suomi putosi terassille, olemmehan tulossa sivistysvaltioksi?

Kuva: Tapio Tuomela
Kuva: Tapio Tuomela

Kun Suomen entinen pääministeri Juha Sipilä kutsuu hallituksen pääministerin virkaa kusitolpaksi, ollaan poliittisen toiminnan arvostuksen ja arvokkuuden pohjanoteerauksessa. Sipilän kommentti kertoo valtavasta katkeruudesta. Hän oli nähtävästi ymmärtänyt pääministerin tehtävän hyvin itsekkäästi. Kommentista välittyy aggressio, jonka kaltaista en muista Suomen poliittisesta elämästä.

Sipilän lausunto kuuluu Turpeisen, Soinin ja Halla-ahon porukan irvokkaaseen rehentelyyn mediassa. Turpeisen sometwiitti kohteena amerikkalaisen George Floydin kuolema poliisiin käsittelyssä loukkaa jokaista ihmistä. Turpeinen lisää suomalaisen rasismin määrää. Suomi on jo nyt maailman mitassa yksi rasistisimmista valtioista. Outo saavutus kansalta, jonka pitäisi olla maailman onnellisin.

Timo Soini irvaili aikansa, että hallitus on ministereille hillotolppa. No kun itse istui ministeriauton takapenkillä, niin jutut muuttuivat. Halla-ahon irvokkaisiin kommentteihin vuosien varrelta tarvitaan kirja, juttuja riittää. Forssalainen Pia Kuparinen yrittää pysytellä esikuviensa perässä, onnistuen kerta toisensa jälkeen yhdistämään itsensä rasismin kanssa kuherteluun.

Sitten asiaan, josta en ole varma, kumpaa lienee, arvokkuutta vai irvokkuutta. Suurella kohulla aloitettiin koronapandemian purku. Päätettiin avata terassit.

Alkoholi on suomalainen traditionaalinen identiteetti. Suomalainen huuhtoo kaiken ilon ja tuskan pois viinan voimalla. Hallitus osui oikeaan. Viruksen aiheuttamat karanteenit ja pelot häipyivät kertaheitolla, kun tiedossa oli huurteisia terassilla.

Koska istuit ensimmäisen kerran terassilla Forssassa oluella? Koska Suomi uskalsi sallia alkoholin nauttimisen julkisesti ulkona? Olimmehan kansa, joka piti kossupulloa keittiön pöydän alla.

Vastaan itse, olin paikalla. Legendaarinen Loukku roudasi pihalle tuolit ja pöydät. Erotti terassialueen narulla ja valmista tuli. Tämä tapahtui 70-luvun alussa.

Ismo Alankon biisi Kun Suomi Putosi puusta saa uuden merkityksen. Suomi putosi terassille, olemmehan tulossa sivistysvaltioksi?

Lopuksi mahtavaa arvokkuutta. Forssan kaupunki puutarhuri Leila Grönholmin johdolla on tehnyt hienoa työtä kaupunkimme viihtyisyyden ja vihreyden lisäämiseksi. Ehkä järkivihreän Forssan todellinen ilmaisu on viihtyisä vihreä. Puistot, Loimijoen rannat, torin ympäristö ja kaiken kruununa joutsen viettäessä eläkepäiviään Ankkalammissa.

Kirjoittaja on forssalainen valmentaja ja kulttuurivaikuttaja.

Uusimmat

Fingerpori

comic