Kolumnit

Bongaillaan… – Lintujen ohella alkaa mökkiläisten havainnointi

Kuva: Seppo Pessinen
Kuva: Seppo Pessinen

Näin keväällä on ollut tapana järjestää muuttolintuhavaintojen kirjaamiseksi tornien taisto. Tänä vuonna se piti olla toukokuun yhdeksäntenä. Taisto peruttiin ja siirrettiin vuodella eteenpäin. Pihojen taisto tulee tilalle. Nyt ei kuitenkaan kilpailla, vaan yritetään havaita omasta pihasta oman perheen voimin lintuja. Tulokset ilmoitetaan kuitenkin BirdLife Suomelle. Tarkemmat säännöt löytyvät nettisivuilta, kuten nykyisin kaikissa uutislähetyksissä tavataan mainita. Oletus on siis, että kaikilla on laitteet ja niiden käyttötaito.

Urjalassa on Kortejärven rannassa ollut lintutorni pian 20 vuotta. Siitä on tullut vuosien mittaan suosittu paikka lintuharrastajille ja myös satunnaisille kävijöille. Paikalla on opastaulut, jossa kerrotaan Kortejärven luonnosta, kasveista ja eläimistä. Lisäksi on nuotiopaikka, jossa voi käristellä makkaraa, lihallista tai vegaanista, ja syödä muita eväitä. Tietysti näinä aikoina pitää muistaa välit ja etäisyydet ja enimmäislukumäärät.

Myös Nuutajärvelle rakennettiin viime syksynä lintutorni lähelle kartanon päärakennusta järven länsipäähän. Se on eräänlaisen ponttonilautan päällä aivan rannassa. Lujempi perustus olisi vaatinut kaivautumista yli kahdeksan metrin mutakerroksen läpi kovempaan maahan. Paikalla en ole käynyt, joten en osaa kuvailla sitä tarkemmin.

Kun Uudenmaan rajat on nyt avattu, sopivasti tai liian aikaisin, alkanee Urjalassa ja muilla paikkakunnilla mökkiläisten bongailu. Eräs tuttavani kertoi pääsiäisenä havainneensa jo yhden pesueen, joka oli löytänyt aukon Uudenmaan rajavalvonnasta. Ainahan on niitä, joiden mielestä säännöt, määräykset ja suositukset eivät koske heitä.

Kesämökkien omistajien keksi-ikä on Suomessa 63 vuotta. Uusien mökkien omistajien keski-ikä 55 vuotta. Alle 40-vuotiaita mökinomistajia oli pari vuotta sitten 24 000 eli vain 8 % kaikista mökkiläisistä. 816 000 suomalaista kuului kesämökin omistavaan asuntokuntaan. Mökkejä on yli puoli miljoonaa ja vilkkain rakennuskausi oli 1980-luvulla. Uudellamaalla asuvien mediaanimatka mökille on 131 km ja keskiarvomatka 167 km.

Urjalassa oli eilen myynnissä Oikotiellä 12 ja Etuovessa 11 loma-asuntoa. Osa oli järvenrannalla, yksi joen rannalla ja loput olivat kuivanmaan loma-asuntoja tai ”mummonmökkejä”. Ainakin yksi kohde on olut myynnissä vuosikausia. Halvimmasta pyydetään 39 500 ja kalleimmasta 396 000 euroa. Urjalassa on kesämökkejä n. 1640.

Joillakin kalalajeilla oli näin keväisin rauhoitusajat kalastajille. Nyt on suositeltu mökkien rauhoittamista. Ans kaattoo ny, kuinka käy.

Kirjoittaja on urjalalainen tietokirjailija. seppo.pirhonen@urjamedia.fi

Uusimmat

Fingerpori

comic