Kolumnit

Diginä vai paperilehtenä? – Maailma muuttuu, parempi tarttua mahdollisuuksiin kuin uhkiin

Kuva: Seppo Pessinen
Kuva: Seppo Pessinen

”Eikö meille tule muuta lehteä kuin Forssan Lehti?” Näin kysyi kylässä piipahtanut pokani tällä viikolla. Hän luki lehdestä Palloseuran uusista hankinnoista ja kaipasi ilmeisesti Aamulehteä, koska fanittaa liigassa Ilvestä.

Vastasin, ettei nykyisin tulee lisäksi Urjalan Sanomat ja Karjala, mutta ei muita. Lämmityskauden alkaessa alkaa olla pulaa pesänviristä, kun Seutu-Sanomat lakkasi jakamasta meille ja nythän lehti loppui kokonaan.

Luen joka aamu useamman lehden näköislehtenä. Eli uuden tekniikan myötä olen päässyt siihen, mikä kaupungeissa ja taajamissa varhaisjakeluna on ollut mahdollista jo pitkään. Mikä parasta, näköislehti on luettavissa myöhemminkin ja olen muistiin kirjannut mielenkiintoisia artikkeleita, joihin saattaa olla tarvetta vielä palata.


Täällä maaseudulla
Urjalassakin monessa kylässä on käynyt niin, että lehti tulee myöhään illalla tai vasta seuraavana päivänä. Kaikkihan tietävät, ettei mikään ole niin vanha kuin eilisen sanomalehti.

Posti harventaa jakelukerrat kolmeen, koska kirjepostin määrä on laskenut. Paperilaskusta joutuu maksamaan ja kohta kaikki siirtyvät suoravelotukseen sähköpostilaskutakin ja sen jälkeen pankit tulevat apajille. Syrjämien lehtijakelu aiotaan turvata lisärahalla. Paikallislehdet ovat tunteneet taloudessaan, kuinka jakelumaksut jatkuvasti nousevat.


Joskus olen pohtinut
sitä, kannattaako olla lehden kestotilaaja. Tiedän monia, jotka ottavat lehdestä parin kolmen kuukauden jakson erikoistarjouksista. Kun se loppuu, he ovat vähän aikaa ilman ja odottelevat seuraavaa tarjousta.

On paljon varsinkin nuorempia ihmisiä, joille ei tule lehtiä lainkaan. Heille riittää netin tarjonta. Sielläkin uutiset tehdään kaupallisista lähtökohdista. Uutinen tai juttu, joka kiinnostaa saa myös mainostajia.

Suuret valtakunnalliset mediayhtiöt ovat vaatineet Yleisradiota luopumaan uutisista, joissa ei ole liikkuvaa kuvaa. Kummastelen. MTV lupasi uutiset saadakseen 1980-luvun alussa myös alueuutiset. Eipä ole niitä vielä nähty. Ylellä on lyhyet maakunta-uutiset, mutta tuskin ne syövät ketjuttuneiden maakuntalehtien leipää.


Tämä on tällä kertaa
viimeinen perjantaikolumni. Minulle annettiin kuitenkin mahdollisuus vielä kirjoittaa Urjalan kulmien näkövinkkelistä. Tästä eteenpäin kirjoitusvuoro on joka toinen maanantai eli seuraavan kerran 14. syyskuuta. Torstaiaamun kirjoitusrupeama siirtyy nyt sunnuntaiaamuksi, mutta sunnuntailisää ei kuulemma ole tiedossa.

Maailma muuttuu. Siihen sisältyy myös mahdollisuuksia ja uhkia. Parempi tarttua aina ensin mainittuihin.

Kirjoittaja on urjalalainen tietokirjailija. seppo.pirhonen@urjamedia.fi

Uusimmat

Fingerpori

comic