Kolumnit

Dipperit valloittivat kauppojen herkkuhyllyt – Nyt Ruokavirasto pitää kohukarkkeja syömäkelvottomina

Alakoululaisten suihin on ilmestynyt koronakevään myötä Dipper. Se saattaa aiheuttaa sinikielisyyttä ja hetkellistä tyytyväisyyttä. Tällä viikolla on uutisoitu myös iho-oireista, päänsärystä ja oksentelusta, joista lapset ovat kärsineet.

Ruokavirasto kehotti keskiviikkona maahantuojia ja vähittäismyyjiä lopettamaan patukoiden myynnin toistaiseksi. Myös kuluttajia suositellaan välttämään Dippereiden syömistä.

Niin, mistä on siis kyse, saattaa vielä muutama pihalla oleva aikuinen ihmetellä.

No, tietenkin espanjalaisen Vidal-yhtiön hedelmätoffeesta. Se nousi nuorison huulille, kun lyhytvideosovellus Tiktokissa alkoi näkyä tuotteen mainontaa. Perimätiedon mukaan ensin eräs vauva piti kädessään Dipperiä. Trendi levisi hetkessä niin, että lähes jokainen tiktokkaaja on maistellut ja esitellyt sitkeää suupalaa.

Maisteluvideoita ovat tehneet hassuttelevista tiktokkaajista ainakin Niko Saarinen, Antti Tuisku, Janne Kataja ja Aku Hirviniemi.

Dippereistä on kehitelty myös muita herkkuja, kuten itse tehtyjä jäätelöitä, hyytelöitä ja suklaalevyjä. Mikrolla ja mielikuvituksella syntyy pieniä ihmeitä, joita pikkukokkaajat taikovat toffeepötköistä.

Bloggaava kotiäiti Frutti di Mutsi keksi Dipper-liköörin. Se syntyy, kun pätkii toffeenpaloja huoneenlämpöiseen 40-prosenttiseen alkoholiin. Tähän drinkkipohjaan voi sekoittaa jotakin pidentävää, kuten vichyä. Hän povaa siitä tämän kesän drinkkisuosikkia.

Alkukeväästä karkit piti tilata netistä tai tietyn ketjun videovuokraamosta. Vähitellen myös elintarvikekaupat ja kioskit heräsivät kysyntään ja ottivat hedelmätoffeet valikoimiinsa. Nyt Dippereitä on jokaisessa kaupassa, mutta niiden myyntiä ei suositella.

Moni kuluttaja on ostanut niitä sadan kappaleen laatikoissa. Täytyihän koululaisia hemmotella jollakin muullakin kuin aiempaa enemmän kotona pyörivillä vanhemmilla.

Huiman suosion voi päätellä sekä kauppojen runsaasta somemainonnasta että kevyenliikenteen väylien roskista. Monia keväisiä pientareita koristaa tyhjä Dipper XL -kääre.

On näillä turhakkeilla myös etunsa. Esimerkiksi urheiluseurat saivat motivoitua junioreita hikoilemaan etäharjoituksissa entistä uutterammin, kun palkinnoiksi luvattiin kasa maagisia hedelmätoffeita.

Myös karkin salasyöjät jäivät aiempaa helpommin kiinni, sillä vadelmaversio värjää kielen kirkuvan siniseksi.

Tämä sininen väriaine E133 lienee ongelman ydin. Väriaineen turvallinen päiväsaanti on vuorokaudessa 6 milligrammaa henkilön painokiloa kohti. Jos Dippereissä olisi sallittu määrä väriainetta, niitä voisi mussuttaa noin 57 kappaletta päivässä.

Nyt Suomen Tullin laboratorio tutkii, mitä ainesosia ja missä suhteessa trendikarkeissa on oikeasti.

Uusimmat

Fingerpori

comic