Kolumnit @forssanlehti.fi

Dramaattinen uutisviikko päättyi Suomen Turkuun

Kuva: Pekka Rautiainen
Kuva: Pekka Rautiainen

Uutisviikkoa voi kutsua vain harvoin dramaattiseksi, mutta sellainen totta tosiaan koettiin, varmasti muuallakin kuin toimituksissa.

Hallitus kertoi, että ravintoloille tulee jälleen uusia rajoituksia, Valko-Venäjällä kovat otteet jatkuivat, maskisuosituksia pohdittiin, Estoniaa ihmeteltiin ja välikysymys nostatti tunteita.

Lisäksi Yhdysvaltain presidentinvaalien väittelykaaosta pöyristeltiin, Metsäteollisuuden irtiottoa ruodittiin, Konecranesin ja Carcotecin fuusiota kehuttiin. Muun muassa.

Liigaakin pelattiin pitkästä aikaa, maakunnallisista aiheista nettikärkeen nousivat esimerkiksi nuorten vahingossa käsistä karkaavat kotibileet, Janakkalan sudet sekä jokipaskat ja Hornetin aiheuttama yliäänipamaus Hämeenlinnan, Hattulan, Tammelan ja Forssan yläpuolella.

Varsinainen pommi oli tietysti Yhdysvaltojen presidentin Donald Trumpin ja hänen puolisonsa positiivinen koronatestitulos eilisaamuna Suomen aikaa.

On mahdotonta arvioida, mihin suuntaan presidentinvaalien ennakkoasetelma supervallassa nyt kääntyy. Kyyniset puhuivat tietenkin jo vaalikoronasta, jonka Trump olisi keksinyt miinusmerkkiset gallup-luvut nähtyään.

Toisaalta, sitä saa, mitä tilaa.

Trumpin menneellä nelivuotiskaudella faktaa ei monesti ole erottanut fiktiosta.

Yhdysvaltojen sekava tilanne ei ole pelkästään Yhdysvaltojen asia. Jos Trump jatkaisi vielä seuraavan kauden, jatkuisi jonkinlainen epävarmuuden aika myös kansainvälisessä kanssakäymisessä.

Joe Biden sen sijaan toisi – ainakin hyvin todennäköisesti – Yhdysvaltoja takaisin hieman tutumpiin ja perinteisempiin asetelmiin, joissa kansainvälisillä yhteistyöjärjestöillä ja Natolla on edelleen merkitystä.

Siksi Euroopassakin seurataan Yhdysvaltojen presidentinvaaleja suurella mielenkiinnolla.

Vaaleja, joihin pandemia, covid-uhrit ja viruksen aiheuttama talouslama vaikuttavat isosti – ja joita ei ehkä edes pidetä kuukauden kuluttua, ”kiinalaisviruksen” vuoksi.

Asioilla on kuitenkin tapana järjestyä, uutispommienkin jälkeen.

Hämmentävän viikon iloisen uutisen tarjoili Suomen Turku. Siellä funikulaari on nimittäin saatu taas liikenteeseen. Viidellä, kuudella miljoonallakin saa jo jotain joskus toimivaa.

Kirjoittaja on Forssan Lehden päätoimittaja.

Uusimmat

Fingerpori

comic