Kolumnit

Eduskunta kansa pienoiskoossako? – Toivon poliittisten puheiden perusteella, että näin ei nyt olisi

Tiistain Hesarissa lehden poliittisen toimituksen esimies Jussi Pullinen kirjoitti politiikan kovenevasta kielenkäytöstä. ”Perussuomalaiset ovat ottaneet käyttöön äärimmäisyydet, joilla poliittiset kilpakumppanit maalataan haastajien sijasta vihollisiksi.” Tuo näyttää toimivan puolueen kentänkin tasolla. Toiminta näyttää kovin keskusjohdetulta, sillä niin samanlaisia ja samanaikaisia kannanotot ovat olleet erityisesti somessa.

Väittämissä ja heitoissa ei tiedosta tietoakaan. Esimerkkinä EU:n huippukokous. Neuvottelutulos tuomittiin fb-sivuilla jo melkein ennen solmimista. Kannanotoista paistoi läpi, että neuvottelutulosta eikä Suomen neuvottelutavoitteita oltu luettu, eikä EU:n neuvottelujärjestelmää tunneta. Riitti kun sai osoittaa ”vihervasemmiston” myyneen Suomen jonnekin.

Huolestuttavaa on se, että erittäin EU-myönteisenä tunnettu kokoomus, joka liittymisvuodesta alkaen hoitanut pisimpään Suomen EU-asioita, menetti harkintakykynsä huippukokouksen neuvottelutuloksen valmistuttua. Puolueen lausunnot eivät tue mielikuvaa kriittisestä mutta vastuullisesta oppositiopolitiikasta. Tietysti hallituksen ja pääministerin suosio hermostuttaa mutta pitäisi olla uskallusta oppositiostakin tunnustaa pärjääminen. Nimittäin Suomi pärjäsi.

EU:n päätöksenteko on tarkoin säädetty. Ennen päätöksiä neuvotellaan, tehdään kirjoittamattomia sopimuksia ja ryhmittymiä. Mutta vaikka Suomi olisi kuinka jämäkkänä neuvotteluissa, olemme 27 jäsenvaltion joukossa yksi, aika pieni maa; väkimäärämme on n. 1,8% EU:n 450 miljoonasta. Toki talouden mittareilla olemme kärkeä, mutta neuvotteluissa näillä voimilla pärjääminen vaatii hyviä sosiaalisia taitoja. Siksi kai Suomen pärjäämisen tunnustaminen tuottaa vaikeuksia.

Perussuomalaiset vetoavat nyt sananvapauteen. Se on tärkeä asia suomalaisessa demokratiassa. Mutta ei sananvapaus kuitenkaan voi tarkoittaa tällaista. Kyllä käytöstapojen hallitsemisen pitäisi kuulua kansanedustajienkin toimintaan.

Poliittisen keskustelun kaikkien aikojen ala-arvoisimman lausunnon esitti hiljan eräs perussuomalainen kansanedustaja. Voi olla, että hänestä tuntui miehekkäältä sanoa Fb-kommentissa ministereitä ”säälittäviksi perserei´iksi.” On vaikea nähdä tuollaisen näkemyksen – jolla lienee ryhmässä laajempaakin tukea – edistävän kansalaisten arvostusta politiikkaan ja poliitikkoihin, vaikka ilmeisesti vaalipiirissä suosio nouseekin. Kaiken takana ovat tietysti seuraavat vaalit. Mutta on huolestuttavaa kun voittoa haetaan tällaisin puhein ja keinoin. Perusrehellisenä suomalaisena saa kysyä, että hyväksyykö koko oppositio tällaisen kielenkäytön. Ja voi pohtia, että millainen hallitus tältä pohjalta syntyisi.

Eduskunnassa vierailleita ryhmiä ohjatessani muistin kertoa, että eduskunta on kansa pienoiskoossa. Toivon, että näin ei nyt olisi.

Kirjoittaja on forssalainen maakuntaneuvos ja entinen kansanedustaja.

Uusimmat

Fingerpori

comic