Kolumnit

Ei ole kahta Forssaa – tuhoamisvimmassakaan?

Kuva: Lassi Puhtimäki
Kuva: Lassi Puhtimäki

Routa porsaan kotiin ajaa. Ruoho ei ole vihreämpää aidan toisella puolella. Ei ole kahta Forssaa.

Ehdottomasti tuo jälkimmäinen lausahdus kuvastaa paluumuuttoani takaisin entiseen rakkaaseen kotikaupunkiini. Forssa on aina Forssa.

Kyllä, ruoho saattaa olla monin tavoin vihreämpää muualla, mutta tiili ei ole missään punaisempaa kuin Forssassa.

Viihdyin mainiosti myös Raisiossa – lähellä merta ja Turkua. Mutta Forssa on Kulttuurikaupunki isolla K:lla Raisioon verrattuna. Raisio on pelloille rakentunut iso asumalähiö, oikeastaan vailla kaupunkirakennetta.

Onhan Raisiossa Forssaa alhaisempi kunnallisvero ja turkulaisia palvelemaan rakennetut ostosparatiisit tarjoavat käsittämättömät kaupalliset palvelut, mutta ne pitää saavuttaa aina autolla – ja usein forssalaiselle tuntemattomissa ruuhkissa. Forssassa kaikki on kävely- tai pyöräilyetäisyydellä.

Entä sitten terveydenhuolto? Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymä on todellinen kruununjalokivi, jollaisesta Raisiossa, ja kaikkialla muuallakin, voi vain haaveilla. En missään vaiheessa siirtynytkään Raision terveyspalvelujen asiakkaaksi, kun meille tällainen valinnanvapaus on annettu.

Kerran soitin pienestä vaivasta terveyskeskukseen aamulla klo 9. Klo 11.30 olin jo käynyt lääkärin luona sekä verikokeessa laboratoriossa! Jälkimmäisessä vieläpä pahoiteltiin, että jouduin hetken odottamaan. Raisiossa olisin saanut ajan kahden viikon päähän, jos hyvin olisi käynyt.

Forssassa loistava historia on koko ajan läsnä. Täällä tuntee kuuluvansa johonkin jatkumoon, elämän kiertokulkuun. Ehkä kaikki upeat tehdasmiljööt, puistot, torin seutu, Kalliomäki, Uusikylä ovat forssalaisille liian lähellä. Kauemmaksi lähteminen saa näkemään ne kirkkaammin.

Siksi olikin valtava järkytys lukea tästä lehdestä, että yksi Forssan keskeisistä kulttuurimaisemista aiotaan tuhota rakentamalla jokin laatikkomyymälä sen eteen. Miten tällainen suunnitelma on voinut edetä kaikessa hiljaisuudessa ilman minkäänlaista julkista keskustelua?

On totta kai aina positiivista, että Jyskin kaltaiset isot kansainväliset ketjut ovat kiinnostuneita Forssasta, mutta eikö tällaiselle uudisrakentamiselle olisi todellakaan löytynyt paikkaa mistään muualta kuin vanhan voimalaitoksen ja historiallisen Kutomon miljöön edestä?

Eikö Forssassa ole vieläkään opittu mitään entisten vuosikymmenten tuhoamisvimmasta?

Kirjoittaja on entinen Forssan Lehden julkaisujohtaja.

Fingerpori

comic

Näkoislehti