Kolumnit

Elonjäämistuskista kasvoi ikivihreä veljeskaarti – Aleksis Kiven Seitsemän veljestä sai ilmestyessään 1870 lokaa päällensä

Suomenkielinen kirjallisuus eli 150 vuotta sitten historiallista vaihetta. Aleksis Kiven Seitsemän veljestä oli kevään 1870 mittaan ilmestynyt neljänä erillisenä vihkona, 500 kappaleen painoksena kukin.

Myös muuan August Ahlqvist kantoi kortensa saman tien samaiseen historian kekoon. Otti ja haukkui teoksen tuoreeltaan häpeäpilkuksi suomalaiselle kirjallisuudelle.

Niin totta, kuin Ahlqvist näin Kiveä kohtaan omaksumalleen teilauslinjalle uskollisena pysyikin, leimasi hän samalla itsensä tahralla, joka on pimittänyt valovoimaisuutensa varjoon hänen eittämättömät ansionsa kielentutkijana, kirjailijana ja professorina.

Seitsemän veljeksen elonjäämistaistelussa ansioitui Suomalaisen Kirjallisuuden Seurakin. Seurassa oltiin valmiit puolustamaan alaisuudessaan toimineen Kaunotieteen tutkijakunnan nimissä julkaistua teosta oman maineensakin nimissä.

Seura myös painatti Seitsemän veljeksen neljä alkuperäistä vihkoa yhteen sidotuksi kirjaksi. Myyntiin nide tuli keväällä 1873 kirjoittajan jo kuoltua. Viivettä selittää seuran Kaunotieteen tutkijakunnaltaan teokseen esipuheena liitettäväksi pyytämä lausunto.

”Surettava kyllä on, että se ilmestyy vasta nyt, kun jo Stenvallin hauta on mullattu”, pahoiteltiin lausunnon ja samalla kirjan julkaisemisen lykkääntymistä.

Tarkoituksena oli: ”että yleisö tulisi tietämään, millä perustuksilla tätä Stenvallin kertomusta on katsottu sen arvoiseksi, ettei sen ulosantaminen halventaisi sitä kunniaa, jota Seuran edelliset toimet olisivat Seuralle tuottaneet”.

Professori Fredrik Cygnaeuksen, teatterinjohtaja Kaarlo Bergbomin ja lehtimies Julius Krohnin allekirjoittama esipuhe oli lähinnä suunnattu puolustuspuheenvuoroksi A. Ahlqvistin 1870 ilmestyneelle kritiikille.

Lausunnon sisältävä 12-sivuinen esipuhe on luettavissa myös Aleksis Kiven Koottujen teosten 1. osana vuonna 1944 julkaistusta Seitsemän veljeksen esipainoksesta. Lisäksi nide sisältää Kiven 40-sivuisen elämäkerran, jonka on alkujaan kirjoittanut Eliel Aspelin-Haapkylä Valittujen teosten ensimmäistä painosta varten vuonna 1877, V. Tarkiaisen ”hiukan korjaamana ja täydentämänä.”

Kirpputorilta kirpputorihinnalla haltuuni päätynyt nide saa varsinkin Kaunotieteellisen tutkijakunnan lausunnon sisältävästä esipuheesta mielenkiintoisen rautaisannoksen ikkunoita syntymäaikaansa avaavan lisänsä.

Ei tosin nykylukijalle kieleltään aivan helppolukuisimmassa muodossa. Eikä itse Seitsemän veljeksen rehevyydessään elävää ikivihreyttä ja monikerroksisuutta tavoittaen. Mitä taas A. Kiven elämäkertaan tulee, tuottaa sen kertaaminen tuskin kenellekään vahinkoa esim. ajantuhlauksen muodossa.

Kirjoittaja on forssalainen toimittaja.

Uusimmat

Fingerpori

comic