Kolumnit

Erilainen pääsiäinen – Vaikeat ajat saavat ihmiset hakemaan myös uskonnon tuomaa turvallisuutta

Kuva: Seppo Pessinen
Kuva: Seppo Pessinen

Pääsiäisajan suosituimpia kirkossakäyntipäiviä on kiirastorstai. Ortodokseilla se on pääsiäisyön palvelu. Urjalassa kuten muuallakin jumalanpalvelukset pidetään, mutta ilman kirkkokansaa. Netin kautta oman seurakunnan jumalanpalveluksia voi seurata radioituna tai Facebookiin kautta elävänä kuvana. Televisiossa ja radiossa on valtakunnallisia lähetyksiä.

Urjalassa kirkossa käy normaaleina sunnuntaina ehtoollisen sisältävässä messussa tai sanajumalanpalveluksessa parikymmentä ihmistä. Usein koolla on vakiojoukko. Joillakin omaisilla on edelleen tapana tulla ”kiitokseen”, jossa kerrotaan hautaan siunattujen nimet. Avioliittoon kuulutettavia on harvoin. Kasteet toimitetaan yleensä kotona ja harvat vanhemmat lähtevät kirkkoon kuulemaan kasteilmoitusta. Kaikissa näissä tapauksissa seurakunta rukoilee omaisten, kuulutettavien ja kastettujen puolesta.

Vaikeat ajat saavat ihmiset hakemaan myös uskonnon tuomaa turvallisuutta. Aiemmin ei ole kirkkoja suljettu siten kuin nyt. Sisällissodan aikana saattoi kirkossa joku vallankumoukseen paikallinen toimeenpanija olla kuulemassa, mitä pappi saarnasi. Pappi saattoi saada nuhteita politikoinnista kuten Pohjantähdessäkin kerrotaan.

Viime sotien aikana niin paikalliset kuin evakkomatkalla tulleet kävivät kirkossa. Paljon väkeä kokosivat myös sankarihautajaiset, joissa yleensä useampi kerralla kätkettiin sankarihautaan. Nyt siunaukset toimitetaan kirkkomaalla ja väkimäärää rajoitetaan.

Tilanne on siis outo ja erilainen niin seurakuntien työntekijöille kuin seurakuntalaisille. Yksityistä sielunhoitoa ei ole unohdettu. Työntekijöihin voi ottaa yhteyttä ja jumalanpalvelusten jälkeen kirkko on avoinna yksittäisiin tapaamisiin.

Urjalassa on parikymmentä maallikkoa, jotka vuorollaan pitävät perjantaiaamuisin kirkossa aamurukouksen. Se on urjalalainen varttikirkko, jossa on yleensä alussa ja lopussa virsi ja niiden välissä puhe ja rukous. Pieni joukko on kuulijoita ja heistäkin useimmat kantajoukkoa. Nyt aamurukoukset on siirretty kirjoituksiksi, jotka julkaistaan seurakunnan Facebook-sivulla.

Meikäläisen ikäpolvi muistaa, että pitkäperjantaina ei saanut meluta, eikä oikein tehdä töitäkään. Sanottiin, että jos lyö naulaa, se vääntyy vinoon. Kylässä ei käyty.

Nyt on kylässäkäynnit pannassa muutenkin. Aika saattaa tulla pitkäksi. Joitakin pelottaakin, kun virus tuntuu niin voimakkaalta ja arvaamattomalta.

Mieleen voi tulla lapsena opittu hengellinen laulu ja saattaapa joku avata Raamattunsa. Pääsiäinen on juhla, joka tuo toivon. Iloista pääsiäistä!

Kirjoittaja on urjalalainen tietokirjailija. seppo.pirhonen@urjamedia.fi

Uusimmat

Fingerpori

comic