Kolumnit

Forssan maineikkain laji kriisissä – Koripallo on jäänyt jääkiekon ja joustokaukalon varjoon

Kuva: Lassi Puhtimäki
Kuva: Lassi Puhtimäki

Koronakevään puheenaihe forssalaisessa urheiluelämässä ja kunnallispolitiikassa on ollut Forssan Palloseura ja joustokaukalo.

Olisi todella hienoa, jos jäähalliin saataisiin pelaajille turvallisempi kaukalo ja FPS nähtäisiin pitkästä aikaa maan toiseksi korkeimmalla tasolla Mestiksessä. Seuran talouspuolta ei ole avattu julkisesti, mutta eiköhän sekin ole riittävän hyvässä kunnossa, kun liitto on lisenssin myöntämässä.

Jääkiekon varjoon on jäänyt Forssan menestynein laji, koripallo. Ja sen edustusjoukkueiden syvä kriisi.

Ainakaan julkisuudessa en ole nähnyt yhtään forssalaisen koripalloilun tulevaisuudesta huolestunutta puheenvuoroa.

Rakkolaisen Pasin ansiokas juttu Alun ja FoKoPon ulkomaalaispelaajista kautta aikojen (FL 3.5.) tuntui kuin forssalaisen edustuskoripalloilun muistokirjoitukselta.

Tulanderin Jyrki olisi normaalisti tähän aikaan keväällä kokoamassa Alun naisten ensi kauden liigajoukkuetta, nyt hänen haastatteluistaan on välittynyt synkkä kuva seuran tilanteesta. Ikuisena optimistina Jyrki ei olisi edes maininnut koronaviruksen aiheuttamia talousmurheita, ellei olisi tosi kyseessä.

Alun naiset olisivat taistelleet vuosien tauon jälkeen SM-mitaleista ja kauden hedelmät ja suurimmat tulot jäivät poimimatta.

FoKoPon tilanne on vielä tukalampi. Koko toiminnan jatko on vaakalaudalla.

Sen jälkeen kun FoKoPon ja Alun miehet nousivat vuosikymmeniä sitten valtakunnalliseen I divisioonaan, ei Forssassa ole totuttu siihen, että edustusjoukkueet pelai(li)sivat alasarjoissa. Tämäkin saattaa olla nyt edessä.

Forssan seudun junioripelaajien kannalta edustusten romahdus tulisi todella huonoon aikaan.

Pitkästä aikaa paikalliset juniorijoukkueet ovat yltäneet SM-tasolle asti ja näistä menestyvistä joukkueista on varmasti nousemassa pelaajia myös edustusjoukkueisiin. Olisi suuri vahinko, jos omille junioreille ei olisi täällä esikuvia eikä tavoitteellisemmille tytöille ja pojille luontevaa pelaajapolkua.

Edustusjoukkueilla on merkittävä rooli myös kaupunkilaisten viihtyvyyden kannalta. Mitä esim. Hämeenlinna olisi ilman HPK:ta, Salo ilman Vilpasta, Loimaa ilman Hurrikaania?

Koronan takia vaikeuksiin joutuneita tuetaan voimakkaasti eri aloilla. Jos Forssassa halutaan nauttia jatkossakin huipputason joukkueiden tuomasta julkisuudesta ja kaupunkilaisille tarjoamista elämyksistä, niin kaupungin on riennettävä apuun.

Forssan talous ei kaadu joustokaukaloon. Eikä se kaadu siihen, että maan pääsarjoissa pelaavat kaupungin edustusjoukkueet autetaan tästä kriisistä yli tuntuvalla tilapäisellä tukipaketilla.

Kirjoittaja on entinen Forssan Lehden julkaisujohtaja.

Uusimmat

Fingerpori

comic