Kolumnit

Forssan pitäisi keskittyä yli 35-vuotiaiden ja eläkeläisten houkutteluun

Kuva: -
Kuva: -

Kaupungit ja kunnat käyvät kiihkeää taistelua asukkaista ja uusista veronmaksajista.

Uusia asukkaita houkutellaan vauvarahalla, ilmaisella kuntosalilla, halvoilla tonteilla. Oikeastaan vain mielikuvitus on rajana uusien asukkaiden houkuttelemisessa. Mitä mielikuvituksellisempi tarjous, sitä varmemmin se huomioidaan myös valtakunnallisessa uutisoinnissa.

Mikä sitten todellisuudessa houkuttelee vaihtamaan paikkakuntaa? Ei se ole vauvaraha tai ilmainen personal trainer vuodeksi.

Muuttajan päätöksen ratkaisevat arjen perusasiat. Onko tarjolla mielekästä työtä, terveitä kouluja ja päiväkoteja sekä harrastusmahdollisuuksia? Pelaavatko palvelut, asuuko lähellä sukulaisia ja ystäviä?

 

Forssa on vuosien ajan ollut muuttotappiokunta. Tosin viime vuonna muutamina kuukausina tilastot olivat positiivisen puolella ja toivat toivon pilkahduksen.

Alue- ja väestötutkija Timo Aro on perehtynyt väestökehitykseen. Hänen tutkimustensa valossa Forssan seudun vahvuuksia ovat hyvä palvelutaso, kilpailukykyiset hinnat ja se, että Helsinki on suhteellisen lähellä.

Vahvuudet ovat myös heikkouksia, koska aika moni muukin eteläsuomalainen paikkakunta pystyy tarjoamaan samat ”edut”.

Kyse onkin enemmän siitä, onko vahvuuksia tuotu riittävän selvästi esille. Onko mahdollisilla muuttajilla niistä riittävästi tietoa?

 

Tähän mennessä Forssan seutukunta on onnistunut raapimaan muuttovoittoa erityisesti yli 35-vuotiaissa.

Aron mukaan Forssassa pitäisikin keskittyä keski-ikäisten ja eläkeläisten houkuttelemiseen.

Markkinointiviestiä ei kannattaisi roiskaista koko maailmalle vaan kohdentaa se hyvinkin tarkasti tietylle kohderyhmälle ja tutkia, mistä Forssan seudulle muutetaan. Sinne sitten vain täsmäviestiä viemään.

Kilpakumppanikin pitää tuntea. Se taas vaatii tutkimusta eikä mutu-tunnetta.

Aron esiin tuoma muuttajien yksilöinti ei yksin tuo autuutta. Sen eteen pitää edelleen tehdä töitä.

Se kannattaisi muistaa myös kaupungin säästötalkoissa. Kannattaako niistää sieltä, mikä houkuttelee kaupunkiin? Pienet asiat ratkaisevat.

Lopulta pieni houkutin voi maksaa itsensä moninkertaisesti takaisin. Nyt vain ideoimaan, mikä puree yli 35-vuotiaisiin ja eläkeläisiin.


Kirjoittaja on Forssan Lehden toimituspäällikkö.

Uusimmat

Fingerpori

comic