Kolumnit

Hajamietteitä koronaviikoilta – Hädän hetkellä ei haeta syyllisiä

Kuten hyvin tiedetään, Väinö Linna oli kaukaa viisas kirjailija, joka sommitteli niin eteviä lauseita, että jälkeentulevat ja toistaitoisemmat kirjoittajat ovat voineet hyödyntää niitä mielin määrin. Niin myös näinä aikoina, sata vuotta Linnan syntymän jälkeen.

Yksi Tuntemattoman sotilaan muistettavimmista kohtauksista kertoo alikersantti Lahtisen viimeisestä taistelusta. Linja on murtunut ja suomalaissotilaat pakenevat pelon ja kauhun sokaisemina. Sotaan kaikista vastahankaisimmin suhtautunut Lahtinen jää yksin pidättelemään vihollisia, kunnes kaatuu korvan juureen osuneeseen luotiin.

Takalinjoilla alkaa keskinäinen syyttely, joka katkeaa alikersantti Hietasen terävään toteamukseen: ”En mää täsä syylissi kaippa yhtikäs. Konekiväri ja Lahtist mää kaipasi.”

Hietasen viesti on harvinaisen selväjärkinen ja yleispätevä. Hädän hetkellä ei haeta syyllisiä, vaan keskitetään kaikki ajatukset, voimat ja toimet uhkaavan tilanteen hoitamiseen. Syitä ehtii setviä ja syyllisiä hakea myöhemminkin.

Koronakriisi synnyttää laajuudessaan ennen kokematonta pelkoa ja epävarmuutta. Helposti se ajaa myös hakemaan syyllisiä, joita onkin löytynyt jo aika liuta, maan hallitus ja terveydenhoidon viranomaiset etunenässä.

Varsinkin poliitikkojen, toimittajien ja monien kansalaistenkin joukosta on löytynyt yllättävän suuri joukko virustautiopin ja epidemioiden leviämisen asiantuntijoita, joiden neuvoilla ja ohjeilla koko kriisi olisi rajattu huomattavasti vähäisemmäksi tai peräti estetty kokonaan.

Erityisesti kolme kirjainta – THL – on syöpynyt ihmisten mieliin ja saanut osakseen ties mistä herravihan syövereistä kumpuavaa syyttelyä. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos onkin mitä helpoin kohde katkeruuden purkamiseen. Laitoksella ei ole näinä aikoina mitään mahdollisuuksia maineensa puolustamiseen ja brändinsä kirkastamiseen, kun kaikki liikenevät voimat menevät koronan kanssa kamppailuun.

Poliitikot ovat kiireellisiä päätöksiä tehdessään osoittaneet harvinaista yksituumaisuutta. Muutamilta edustajilta näyttää kuitenkin holtti karanneen ja syytöksiä sinkoilee, erityisesti hallituksen ja THL:n suuntaan. Kaikkein vähiten tässä tilanteessa kaivataan poliitikkojen keskinäistä kilpalaulantaa.

Yhteistä venettä ei parane keikuttaa eikä THL:n ikkunoita kivittää, varsinkaan eduskunnan suunnasta. Edellisen hallituksen aikana laitoksen voimavaroja leikattiin 200 työntekijän verran. Kuten muistetaan, Sipilän hallituksessa olivat mukana myös kokoomus ja perussuomalaiset.

Palataanpa Tuntemattomaan. Lopun kaksi luonnehtivaa sanaa muistavat kaikki, mutta luetaanpa uudelleen myös edeltävää kappaletta, jossa ”väsyneet miehet nukkuivat. Hyväntahtoinen aurinko katseli heitä…”

Sama aurinko paistaa edelleen, päivä päivältä kirkkaammin ja korkeammalta.

Kirjoittaja on forssalainen kirjastonhoitaja ja jokamiesluokan kynäilijä.

Uusimmat

Fingerpori

comic