Kolumnit

Haluan oikeat visailut takaisin televisioon

Kuva: Kari Mankonen
Kuva: Kari Mankonen

Televisiokanavien virtaukset perustuvat sopuli-ilmiöön. Kun joku jossain päin maata tai maailmaa aikoinaan keksi hassun visailun, melkein jokaisen kanavan parhaat ohjelmapaikat oli pian varattu hassuille visailuille.

Parin vuoden kuluttua hassut visailut hiipuivat. Sopulilauman lailla tilalle vyöryivät ensin talk show’t ja sitten kokkausohjelmat. Niiden jälkeen markkinaa on hallinnut realityyn perustuvien formaattien massiivinen massa.

Puhtaat tietokilpailut kadonneet

Vanhaan maailmaan aikaan televisiosta ja radiosta saattoi seurata tietokilpailuja.

Lajin pioneeri oli Herra X, jota Yleisradio tuotti vuosina 1941–1956. Perässä seurasivat Viisasten kerho ja näköradiossa muiden muassa Tupla tai kuitti, Naapurivisa, Suomen tietoviisas, Thilia Thalia, Kolmosvisa, Nelosvisa, Megavisa ja Tietopörssi sekä Heikoin lenkki.

Nyt isoista visoista ovat jäljellä enää Nelosen uusi The Wall Suomi ja vanha Haluatko miljonääriksi?

Kumpikaan ei ole puhdas tietokilpailu. Miljoonajahtikin on rahapeli, jonka viihdyttävyys perustuu osin kilpailijoiden tietämättömyydelle naureskeluun. Lisäksi ohjelma on tempoltaan toivottoman verkkainen.

Foxin Melkein mensaa mainostetaan tietovisan, tilannekomedian ja talk show’n risteyksenä.

Osaatko vastata tähän viiden pisteen kysymykseen?

Haluan oikeat tietokilpailut takaisin televisioon – ja miksi ei radioonkin.

Yksinkertaisimmillaan niitä on edullista tuottaa. Formaatti ei tarvitse kummoisia krumeluureja eikä sovelluksia. Se riittää, että myös katsoja tai kuulijaa pääsee miettimään oikeita vastauksia ja kilpailemaan kilpailijoiden kanssa.

Katsojia ja kuulijoita luulisi löytyvän, kun miettii miten suosittuja esimerkiksi pubivisat, netin Älypää ja lautapeli Trivial Pursuit ovat. Sähköisessä mediassa mukava poikkeus on Yle Radio Suomen musavisa Poppikoulu.

Lopuksi viiden pisteen kysymys. Millä Euroopan valtiolla oli vuonna 1988 kolme rajanaapuria, mutta nyt seitsemän, eikä yksikään niistä ole sama valtio kuin vuonna 1988?

Uusimmat

Fingerpori

comic