Kolumnit

Hanki kantaa – Kadonnutta perinnettä ovat Mieliön rengas, koulujen väliset hiihtokilpailut ja kansanhiihdot

Kuva: Seppo Pessinen
Kuva: Seppo Pessinen

Urjalan koululaiset ovat aloittaneet talviloman. Viime viikon lopulla näytti siltä, että hiihtomaastot taitavat sulaa. Usein näin on käynytkin hiihtoloman alkaessa. Hankien laskettua ja yöpakkasten ansioista syntyi kuitenkin hankikanto, jolla on hyvä hiihtää sekä perinteistä että luistellen.

Ilokseni olen saanut tietää, että Urjalan kouluissa on liikuntatunneilla hiihdetty paljon ihan eskareista alkaen. Sekä Aseman koulun että yhtenäiskoulun lähellä on ollut hyvin hoidettuja latuja sopivasti eri-ikäisille ja -taitoisille.

Osan laduista Urjalassa avaa kunta ja osan innostuneet harrastajat. Mitä kauemmaksi kuntakeskusta mennään, sitä enemmän tarvitaan vapaaehtoisia kelkkakuskeja ja laduntekijöitä. Nykyaikaisilla suksilla ei umpihankihiihto tahdo onnistua. Kiitokset kaikille latu-urien aukojille!

Pitkään aikaan ei Urjalassa ole järjestetty laturetkiä. Aikanaan oli Mieliön rengas. Kun Martti Innanen teki Urjalan taikayöllä tunnetuksi varstan, nimi muuttui Varsta-lenkiksi. Varsta oli työkalu, jolla riihessä erotettiin viljan tähkästä jyvät.

Kadonnutta perinnettä ovat myös koulujen väliset hiihtokilpailut, joissa luokittain kilpailtiin. Kouluja oli paljon ja joka sarjassa runsaasti hiihtäjiä, jotka karsittiin oman koulun kisoissa. Laukeelan koulun kisoissa oli miltei aina häntäpäässä, joten edustuspaikkaa ei tullut. Joku kyllä neuvoi, että, jos alkaa väsyttää, niin sokeripala suussa antaa lisäpotkua. Talvisin kouluun kuljin reilun neljän kilometrin matkan suksilla. Kotiin tullessa vasta ylemmillä luokilla uskalsi laskea Ilolanmäen pahemmin jarruttelematta.

Kansanhiihdotkin ovat loppuneet. Monet teistä muistavat varmaan kouluissa jaetut kansanhiihtokortit, joihin merkittiin päivittäin sekä kotopiirissä, koulumatkalla että koulussa hiihdetyt kilometrit. Tiedot lähetettiin eteenpäin. Menosten kyläyhdistyksen vitriinissä pitäisi olla Säästöpankin lahjoittama hopeinen kiertopalkinto. Ilmeisesti Hakalan Osmon aikana koulussa oli paljon ahkeria hiihtäjiä.

Ensimmäinen kansanhiihto oli v.1946. Esimerkki oli saatu maaottelumarssista v. 1941, jossa Suomi voitti ruotsalaiset. Presidentti Rytikin käveli puku päällä ja huopahattu päässä. Ja tietenkin hiihtokilometreissä suomalaiset voittivat muut pohjoismaat.

Muutamien urjalalaisten kirjahyllystä löytyy sekä Finlandia- että Pirkan hiihdon osallistumismitali. Viime aikoina näitä tapahtumia ei ole voitu suunnitellusti joka vuosi järjestää.

Poikavuosina kilpailtiin hyppyrimäessä siitä, kuka sai olla Veikko Kankkonen. Nyt ei vastaavia esikuvia ole. Ulkoilusta voi nauttia esikuvittakin.

Kirjoittaja on urjalalainen tietokirjailija.

Uusimmat

Fingerpori

comic