Kolumnit @urjamedia.fi

Hautausmaa kertoo

Kuva: Seppo Pessinen
Kuva: Seppo Pessinen

Suvivirren lauluhetken yhteydessä moni viivähti Urjalan hautausmaalla. Yksi muualla asuvista huomasi vainajainhuoneen tienoilla, että kirkko näyttää todella kauniilta. Totesimme, että puita on kaadettu viime vuosina vähitellen, joten kirkko näkyy aivan eri tavalla kuin ennen.

Eräs tuttavani kertoi, että tullessaan uudelle paikkakunnalle hän käy ensin hautausmaalla. Hautausmaa antaa ensisilmäyksellä kuvan paikkakunnasta ja etenkin sen historiasta.

Olen huomannut saman, sillä viime vuonna ilmestyneeseen kirjaan kävin kuvaamassa 18 varsinaisuomalaista kirkkoa ja Karjalaan jääneiden muistomerkkiä sekä sankarihautoja.

Suurimpien talollisten, kirkkoherrojen ja muiden paikkakunnan merkkihenkilöiden haudat ovat usein lähempänä kirkkoa. Näillä haudoilla on usein suurikokoisia muistomerkkejä.

Tällä viikolla kävin syksyllä ilmestyvää kirjaa varten kuvaamassa muistomerkkejä Orivedellä, Längelmäellä ja Tampereen Kalevankankaalla. Orivedellä olisin halunnut poiketa myös kirkossa sisällä katsomassa Kain Tapperin alttaritaulua Golgatan kallio, mutta kirkko oli kiinni.

Vanhasta v. 1958 palaneesta kirkosta on jäljellä vain kellotapuli. Uuden v. 1961 valmistuneen kirkon suunnittelivat Kaija ja Heikki Siren. Sankarihaudalla oli kunkin kiven edessä vuoroin siniset ja valkoiset orvokit.

Viimeinen talvisodassa kaatuneiden 40 sankarivainajan yhteishautaus järjestettiin Urjalassa 7. heinäkuuta 80 vuotta sitten. Myös jatkosodan jälkeen oli sankarihautajaisia ja vielä monena vuonna kentälle jääneiden hautaan siunaamisia. Osa sankarivainajista on yksityishaudoissa kuten Lapin sodassa viimeisenä huhtikuussa 1945 kaatunut Arvo Suolaniemi.

Kalevankankaan hautausmaalla on käytettävissä mobiilisovellus, jonka avulla voi tutustua sinne haudattuihin merkkihenkilöihin Juicesta Väinö Linnaan. Myös Urjalassa asuneen Eila Pennasen hauta on siellä. Pääportin vieressä on Forssan Lehden päätoimittajana vuosina 1966-1973 ja sittemmin Urjalassa toimineen Kosti Paukkalan hautamuistomerkki.

Urjalassa järjestettiin useana kesänä hautausmaakävelyjä. Jo edesmenneet Turkka Elonheimo ja Valo Saikku ja Urjala-seura niitä järjestivät. Seikko Eskola on perehtynyt parhaiten Furuhjelmien sukuhautaan, jossa on merkittäviä vaikuttajia. Monet odottavat, että hautausmaan esittelyt jatkuisivat. Jokaisen muistokiven ja -ristin alle kätkeytyy mielenkiintoinen elämäntarina.

Seurakunnat huolehtivat Suomessa hyvin hautausmaista. Niin tekevät myös yksityiset ihmiset, jotka hoitavat omaistensa hautoja. Hautausmaat ovat sopiva tutustumiskohde tänä kesänä.

Kirjoittaja on urjalalainen tietokirjailija.

Uusimmat

Fingerpori

comic