Kolumnit

Helteiset äänestykset

Kuva: Kimmo Brandt / Compic / Eduskunt
Kuva: Kimmo Brandt / Compic / Eduskunt

Eduskunta äänesti kevätkauden päätteeksi kolmesta asiasta: Suomen velanoton ennätyksellisiin mittoihin nostavasta lisätalousarviosta, hoitajamitoituksesta ja kansanedustaja Juha Mäenpään (ps) syytesuojan purkamisesta.

Erityisesti viimeinen ei ollut eduskunnalle kunniaksi. Perustuslain mukaan kansanedustajaa ei saa asettaa syytteeseen eikä hänen vapauttaan riistää valtiopäivillä lausuttujen mielipiteiden seurauksena, ellei eduskunta ole siihen suostunut päätöksellä, jota vähintään 5/6 annetuista äänistä kannattaa. Kansanedustajan koskemattomuus ja toimen häiriötön hoitaminen ovat oikeusvaltion ja demokratian perusperiaatteita, mutta syyttäjätaustainen kansanedustajamme Pihla Keto-Huovinen toi eduskunnassa hyvin esille, ettei se voi tarkoittaa sitä, että kansanedustaja olisi rikosoikeudellisesti muita kansalaisia paremmassa asemassa.

Juha Mäenpään rasistiset puheet eivät päädy valtakunnansyyttäjän toivomuksesta huolimatta tuomioistuimeen – sen riittivät varmistamaan Mäenpään oman ryhmän, perussuomalaisten, äänet.

Äänestin syyttämisluvan puolesta. Kansanedustajilla on erityinen vastuu sanoistaan. Sananvapaus on vahva arvo, mutta sen vastapainona on vastuu. Sananvapaus ei oikeuta toisten ihmisten tahalliseen loukkaamiseen ja ihmisarvon alentamiseen. Rasismi ei kuulu eduskuntaan, ei minnekään.

Vanhustenhoivan tilaa on Suomessa pakko parantaa. Se on hyvinvointiyhteiskunnan tärkeintä ydintä. Krista Kiuru (sd.) lupasi ennen vaaleja, että hoitajamitoitus on ”tunnin työ”. Niin kuitenkin kävi, että tämä lupaus suli, niin kuin kävi vappusatasellekin. Nyt hyväksytty ympärivuorokautisen hoivan henkilöstömitoitus jää kuolleeksi kirjaimeksi, sillä sekä rahoitus että hoitajat puuttuvat vielä. Hallituksen oman esityksen perusteluissakin on arvioitu hoitajamitoitusesityksen heikentävän kotihoidon vanhusten asemaa.

Teimme eduskunnassa lausumaehdotukset, että vanhuspalvelulaki tuotaisiin eduskuntaan tasapainoisena kokonaisuutena, jossa olisi varmistettu myös kotihoidon ja omaishoidon riittävä rahoitus sekä ammattitaitoisten hoitajien saatavuus.

Valtion paisuva velka huoletti eilen Forssan torikansaa. Muistutin omassa puheessani eduskunnassa, että korkea työllisyysaste on ainoa keinomme turvata koronavelkojen maksu ja hyvinvointiyhteiskunnan tulevaisuus. Työllisyyttä vahvistavat uudistukset puuttuvat nyt kokonaan. Viimeisimmän tiedon mukaan hallitus aikoo budjettiriihessä ainoastaan asettaa uuden työllisyystavoitteen, eikä – vieläkään – päättää työllisyyskeinoista, eli oikeista teoista. Pääministeri Sanna Marin tervehti juhannuskansaa väläyttämällä veronkorotuksia.

Jos Keskusta nielee kaiken tämän, tuskin kaikkein uskollisimmatkaan enää ymmärtävät, mikä mieli on olla vasemmistohallituksen tukipylväänä.

Kirjoittaja on lounaishämäläinen kansanedustaja ja kuntapäättäjä (kok.).

Uusimmat

Fingerpori

comic