Kolumnit @forssanlehti.fi

Huumorin takana piilossa

Kuva: Lassi Puhtimäki
Kuva: Lassi Puhtimäki

Monesti kuulee jonkun kuittaavan ajattelemattomat puheensa tai kirjoituksensa sanomalla, että se oli vain huumoria. Helppo ratkaisu, mutta huumorin varjollakaan ei sentään ihan mitä tahansa auttaisi laukoa.

Mikä yhtäällä on huumoria, saattaa toisessa paikassa olla mitä loukkaavinta tai epäkohteliainta. Huumori on paikallaan oikeassa yhteydessä, mutta väärin käytettynä se saattaa satuttaa pahastikin.

Huumori voi pelastaa monta tukalaa tilannetta, mutta saattaa myös aiheuttaa vähintään yhtä tukalia tuntemuksia. Myötähäpeä vitsiniekan puheista lienee tuttua miltei jokaiselle, samoin vaivautunut hymistely, joka sopimatonta sutkausta seuraa. Kasku ei kolahda maaliin, jos ainoa nauraja on sen kertoja itse.

Kaikkein helpointa on repiä huumoria toisen viasta, vammasta, ulkonäöstä, maailmankatsomuksesta, sukupuolisesta suuntautumisesta tai vaikkapa rodusta. Erilaiseen ja itselle vieraaseen on helppo sivaltaa, ja samalla tulee peittäneeksi omaa pelkoaan ja epävarmuuttaan oudon edessä.

Matkailun sanotaan avartavan, mutta oma maailmankatsomus ei ehkä niin helposti avarrukaan. Vieraan kulttuurin hassut ja kummalliset tavat huvittavat, mutteivät välttämättä ole yhtään sen ihmeellisempiä kuin omat tapammekaan.

Toki voimme itse nauraa ilmaisen ämpärin jonottajille, mutta auta armias, jos se kuuluisa Joku Muu tulee tekemään meistä pilkkaa. Menköön pois, hus.

Huonokin huumori on joskus paikallaan. Yleensä pienessä tutussa porukassa, jossa toisten kummalliset sutkaukset ovat tuttua tavaraa.

Monella ammattikunnalla on oma huumorinsa, joillakin se on jopa todella mustaa, mutta tarkoitettu vain ammattipiirissä käytettäväksi. Silloin huumorin avulla helpotetaan ahdistusta tai muuta tukalaa tuntemusta, jonka työssä eteen tulevat asiat aiheuttavat. Kun samassa tilanteessa on tuttu työkaveri, voi luottaa hänen ymmärtävän, vaikkei ulkopuolinen välttämättä ymmärtäisi ollenkaan.

Parasta huumori on silloin, kun se yllättää. Tilannehuumorin ominaisuuksiin kuuluu, että tilanteessa mukana olleita huvittaa. Toiselle tilannetta jälkeenpäin kertoessaan saa usein vain oudoksuvia katseita, joista voi lukea, ettei tuossa mitään huvittavaa ollut.

EI kuulija silti huumorintajuton ole, hänellä vain sattuu olemaan oma käsityksensä siitä, mikä on hauskaa.

Kirjoittaja on Forssan Lehden vastaava uutispäällikkö

Uusimmat

Fingerpori

comic