Kolumnit

Hyväuskoisuudella ei ole rajoja – Se saa ihmiset tekemään pähkähulluilta kuulostavia asioita

Kuva: Pekka Rautiainen
Kuva: Pekka Rautiainen

Jos laulaja Juha Tapiona esiintyvä nimimerkkihenkilö pyytäisi netissä sinulta kömpelöllä suomen kielellä kymppitonnin lainaa, antaisitko? Et tietenkään, vaan ilmoittaisit normaaliin tapaan pöhköstä huijausyrityksestä poliisille.

Aivan samoin kävisi, jos lainaa pyytäisi nimimerkkiä Kaija Koo käyttävä nettivelho.

Kaikesta huolimatta Tällaiset täydellistä sinisilmäisyyttä ja hyväuskoisuutta hyväksi käyttävät huijaukset menevät läpi. Yle kertoi ensimmäisenä perjantaina, että suomalaislaulajien nimissä on yritetty toteuttaa huijauksia viime kuukausien aikana.

Kyse on ainakin Suomessa uudenlaisesta huijaustyypistä. Poliisin mukaan huijaustyypin jäljet näyttävät johtavan kauas Nigeriaan – minnepä muuallekaan.

Poliisin tiedossa on syksyn ajalta kaksi artistihuijaustapausta. Niissä Kaija Koona ja Juha Tapiona esiintyneet huijarit yrittivät viedä laulajien ihailijoilta tuhansia euroja.

Molemmat huijausyritykset epäonnistuivat, mutta vain pankin valppaan toiminnan ansiosta. Muuten Juha Tapion kymppitonni olisi jo jossain teillä tietämättömillä.

Artistihuijaus on tietysti vain yksi versio vedätyksistä netin loputtomissa – ja välillä myrkyllisissä – syövereissä.

Toripalstoilla myydään kaikenlaista olematonta, laitonta tai varastettua tavaraa, Suomessakin on nähty sijoitusklubia puhtaalla pyramidimalleilla ja jopa virtuaalisia osakkeita. Siis sellaisia osakkeita, jotka eivät oikeuta mihinkään omistukseen, koska mitään omistettavaa firmaa ei ole olemassakaan.

Silti ”osakkeiden” arvo mukamas nousee, ja ”sijoittaja” on itseensä ja älyynsä kovin tyytyväinen. Kunnes kaikki tietysti aikanaan romahtaa, taskut ovat tyhjät ja häpeä kova.

Halu uskoa äkkirikastumiseen tai jonkinlainen hoivavietin toteuttaminen ”eroamassa olevaan” tähtiartistiin saa ihmiset tekemään pähkähulluilta kuulostavia asioita. Toisaalta, haavekuvaan perustuu lottoaminenkin.

Itseltään kannattaa kuitenkin kysyä, mihin ihmeeseen esimerkiksi kymmenmiljonääri, näyttelijä Tom Hanks tarvitsisi juuri minun rahoja? Tai Leonardo DiCaprio? Heidänkin nimiään on käytetty maailmalla nettihuijauksissa.

Varmasti sekin päivä vielä nähdään, kun Bill Gatesin nimissä pyydetään lainadollareita Nigeriaan – ja joku suomalainen antaa.

Kirjoittaja on Forssan Lehden päätoimittaja.

Uusimmat

Fingerpori

comic