Kolumnit

Ikäihmiset mukaan strategiaan – Eläkeläisiä kannattaa houkutella muuttamaan Forssaan

Strategiaseminaarissa, joitakin valtuuskausia sitten, Forssa päätti julistautua Suomen lapsiystävällisemmäksi kunnaksi. Sisältöä julistukselle ei tuolloin määritelty, mutta se on kulkenut punaisena lankana valmistelussa ja päätöksenteossa. Lapsiin ja nuoriin on panostettu, mutta siitä huolimatta osa nuorisosta ja jopa lapsista voi pahoin, vaikka tukea ja apua on tarjolla. Valitettavasti apua voidaan antaa lähinnä seurauksiin, ei syihin.

Seminaarin aikaan oli tiedossa väestörakenteen muutosennusteita. Ne olivat sen verran ikävää luettavaa, että niihin oli helppoa olla uskomatta. Mutta ennusteet ovat toteutuneet – osin jopa ennustettua nopeammin. Globalisaatio on vienyt perinteisiä työpaikkoja ja pääkaupunkiseudun kasvu imee työikäistä väestöä. Koronavirus ja etätyö eivät tule hajauttamaan työtä ympäröivälle maaseudulle niin paljon, että sillä olisi merkittäviä vaikutuksia väestörakenteen muutokseen tai kylien elinvoimaisuuteen. Jotain toki.

Syntyvyys laskee edelleen. Lasten ja nuorten määrän alenema johtaa näiden ikäluokkien palvelutarpeiden ja palveluverkon kysynnän vähenemiseen. Tilojen käyttötarkoituksen muuttamiseen on varauduttava. Uusinvestoinnit nuorille ikäryhmille on harkittava tarkoin. Seudullinen yhteistyö – aidosti – on avattava pohdittaessa investointeja. Jos uutta tehdään, on pystyttävä purkamaan riittävästi vanhaa, jotta käyttömenoja voidaan leikata.

Forssassa ja koko seutukunnalla tulee nostaa strategiaan: olla ikääntyvistä huolta pitävä seutukunta. Jos ei nyt Suomen paras, niin parhaimmistoon kuuluva. On kiinnitettävä erityistä huomiota eläkeikäisten palvelutarpeen kasvuun: tarvitaan tiloja ja paljon palveluja tarjoavaa – suomea puhuvaa – henkilöstöä.

Tutkimuslaitos Perlaconin väestömuutosennusteiden mukaan Forssan seudulla työikäisten määrä vähenee seuraavan 10 vuoden aikana noin 3000:lla, samaan aikaan eläkeläisten määrä kasvaa lähes 1400:lla. Esim. Forssassa olisi kymmenen vuoden päästä vajaa 7000 työssäkäyvää ja lähes 6000 eläkeläistä. Tuohon muutokseen ei voi kovinkaan merkittävästi vaikuttaa kunnallisilla, eikä maakunnallisilla päätöksillä.

Asenteiden on muututtava. Eläkeikäluokka ei ole kustannuserä, joista pitää selviytyä mahdollisimman edullisesti. Me olemme varmoja veronmaksajia ja rahoitamme loppumetreille asti aiheuttamamme menot. Eläkeläisiä kannattaa houkutella muuttamaan tänne. Forssa tarjoaa hyviä palveluita ja ihmisestä välittämistä suuria kaupunkikeskuksia inhimillisemmin ja kuluttajalle halvemmalla.

Korona ja sen seuraamukset tulee tekemään päätöksenteosta seuraavalla kaudella entistä vaikeampaa. Ilahduin, kun luin lehdestä ehdokasasettelun tilanteesta. Uskaltavia näytti olevan puolueilla jo nyt mukavasti. Mukaan vaan, on haasteeni. Ja kun minulta on kysytty, yritänkö vielä, niin vastaan, että ikärakenne edellyttää varttuneidenkin mukana oloa, joten jos kelpaan, niin vielä kerran.

Kirjoittaja on forssalainen maakuntaneuvos.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti