Kolumnit @forssanlehti.fi

Ison Johtajan ohjeistuksen kaipuu asuu meissä syvällä

Kuva: Pekka Rautiainen
Kuva: Pekka Rautiainen

Toistaiseksi Suomessa on hoidettu koronakriisiä terveysmielessä pääasiassa erinomaisesti. Hallitus on suositellut, asetellut sanojaan taiten, antanut erilaisia asetuksia ja määräyksiä, ollut kartalla.

Sairaaloissa on nostettu tehohoitokapasiteettejä, koulutettu väkeä ja tartuntaseurantakin saadaan toivottavasti kuntoon. Tehty on paljon varmasti myös sellaista, josta meillä alan ei-ammattilaisilla ei ole hajuakaan.

Tulos on tässä vaiheessa se, että Suomessa kokonaiskuolleisuus on laskenut verrattuna aiempiin vuosiin, viheliäästä viruksesta viis. Suomalaiset ovat ottaneet suositukset ja matkustusrajoitukset tosissaan, pitäneet etäisyyttä, yskineet hihaansa, ja hyvä niin.

Tulevaisuudesta, toisista aalloista, toimivista rokotteista tai sen sellaisista ei kaiketi kukaan osaa sanoa vielä mitään. Toistaiseksi Suomen hallituksen strategia näyttää kuitenkin paljon toimivammalta kuin naapurimaa Ruotsin – puhumattakaan Venäjästä. Itänaapurin todellisesta tilanteesta on hankala saada luotettavaa tietoa edes ministeriöissä.

Suomea suojelevat järjestäytynyt yhteiskunta ja instituutiot, toimiva terveydenhuolto ja koulutettu väki, mutta myös viranomaisia ja Suuren Johtajan ohjeistuksia uskova kansa.

Ehkä juuri siksi Sanna Marinin (sd.) hallitukselta kaivataan joka päivä ohjeita ja määräyksiä näköjään ihan joka asiaan. Jopa koomisuuteen ja tahalliseen väärinymmärrykseen saakka.

Jopa OAJ:n puheenjohtaja haukkui ohjeet kouluille, ikään kuin koulutetut rehtorit ja opettajat eivät osaisi ajatella mitään itse.

Tiedoksi niille, jotka tällaista kaipaavat: Saat käyttää kasvomaskia, jos sinua huvittaa. Saat laittaa suun eteen kirurgisen maskin, hupparin tai vaikka sanomalehden.

Tämä auttaa toisia, ei välttämättä sinua, kuten hyvin tiedät ilman ministerin toisteluakin.

Lisätietoa yli 70-vuotiaille ja riskiryhmiin kuuluville: saat mennä Suomessa lähes mihin tahansa ja tavata lähes ketä tahansa, mutta samalla otat riskin, että sairastut, ja siksi tämä tauti voi olla viimeisesi.

Valinnat ovat aikuisten omissa käsissä, joten jonkinlaista oman elämänsä johtamista voisi olettaa jo tässä vaiheessa. Jos tulet lentokentälle koronapesäkkeestä, olet varmasti kuullut ilman lääketieteen ohjeistavaa kandiakin, että mene karanteenin kaltaisiin oloihin ja pysy siellä.

Äläkä jänkkää netissä R0-tavoitteista tai zoonoosivirologiasta – kuten niin moni muu.

Kirjoittaja on Forssan Lehden päätoimittaja.

Uusimmat

Fingerpori

comic