Kolumnit @forssanlehti.fi

Ja niin pieni ja osaava Suomi otti mahtavan digiloikan

Kuva: Pekka Rautiainen
Kuva: Pekka Rautiainen

Koronakriisi vauhditti ruokakaupan digiloikkaa. Pandemian tuloksena Suomen historian suurin digiloikka? Yritykset ovat ottaneet digiloikan koronapandemian aikana. Näin koulujen digiloikka tehtiin ja tämä siitä opittiin.

Tällaisia edellä listattuja otsikoita on väsäilty pitkin kevättä ja kesää vähintään riittävästi.

Ne ovat luoneet sankarillista tarinaa siitä, kuinka me täällä pienessä Suomessa käytämme paljon mobiilidataa (lähinnä typerien videoiden katsomiseen), tilaamme ruokaa lähikaupasta verkossa ja lapsemme saivat läksyt Wilmassa, eikä läksymuistiinpanoja tarvinnut kirjoittaa vihkoon normaalin koulutunnin päätteeksi.

Tuosta vaan ja yhtäkkiä, ohhoh!

Emme siis menekään välttämättä itse ruokakauppaan vaan kaupasta tuodaan autolla muovikassit täynnä valmispitsaa kotipihalle, kuinka kätevää ja ”digitaalista”. Mutta onko kyseessä todella jonkinlainen loikka?

Digitalisaation ydin ei ole se, että käytetään teknistä laitetta.

Näin muistutti HundrED-hankkeen luova johtaja Saku Tuominen jo vuonna 2016. Hänen mukaansa koulujen digitalisaatiokeskustelussa pitäisi aina lähteä siitä, miten parannetaan lasten oppimista.

Digiloikka ei siis ole sitä, että hankitaan tuhansia tabletteja johonkin kuntaan.

Elinkeinoelämän keskusliitolle (EK) puheenvuoron vuonna 2015 digitalisaatiosta tehnyt Mikael Jungner huomautti, että digitaalisuuden avainsana on avoin: avoimet rajapinnat, avoin lähdekoodi, avoin valmistelu.

Jungnerin mielestä digitalisoiminen on sitä paitsi tuhlausta, jos tekemisen prosesseja ei mietitä samalla uusiksi.

Positiivista tietysti on, että digitalisaatio mahdollistaa esimerkiksi julkisen sektorin toiminnan tehostamisen ja palvelujen paremman laadun ja se myös luo uutta työtä ja uusia työpaikkoja.

Epäilemättä digitalisaation hyödyntämisessä on valtava potentiaali tuottavuuden parantamiseksi ja talouskasvun lisäämiseksi.

”Digiloikka” – jos sellaista sanahirviötä pitää ylipäänsä käyttää – pitäisi määritellä kunnolla. Jos kännykkäsovelluksella tehty taksitilaus tai krääsän tilaaminen verkkokaupasta luokitellaan kansalliseksi digiloikkaamiseksi, Suomessa ei vielä ole päästy alkua pidemmälle eikä pintaa syvemmälle.

Kirjoittaja on Forssan Lehden päätoimittaja.

Uusimmat

Fingerpori

comic