Kolumnit

Jäähyväiset lukijoille – Kiitän palautteesta ja kommenteista

Huhtikuussa -86 kutsui FL:n silloinen päätoimittaja Simo Lehtonen kahville ja kysyi, tulisinko kolumnistiksi. Hän oli lukenut juttujani Hämeen Kansasta ja päätynyt tarjoamaan palstaa. Hänen mielestään lukijakunnan rakenne edellytti kirjoittajapohjan laajentamista. Tietysti innostuin ja juttujeni otsikon ”Jälkipeliä” kehitti vaimoni. Lehtonen määritteli rajat ja edellytti, että kirjoitukset pitää tuoda hänen tarkastettavakseen. Ja hän teki korjauksia ja yliviivauksia. Muuten kirjoittaminen oli aika vapaata. Myöhemmin eräs päätoimittajista jätti julkaisematta kolme ”Jälkipeliä”, kun kritiikin kärki osui väärään tahoon. Ja jos minulle kerrottu pitää paikkaansa, kävi parikin lähetystöä puhuttelemassa päätoimittajaa palstastani – olisi pitänyt lopettaa.

Ennen some-aikaa kansanedustajan poliittinen katsaus antoi lukijoille uutta tietoa politiikan asioista. Nythän asiat julkistuvat sähköisessä mediassa, ennen kuin niistä on edes päätetty. Kolumnissa ei kannata enää kuvata tapahtumia – vaan taustoja. Viime vuosina olen yrittänyt lähestyä lukijoita arkisilla ja jokapäiväisillä pikkutapahtumilla, mutta silloin tällöin pohtimalla myös isompia ympyröitä. Edelleen olen tiukasti sitä mieltä, että Kanta-Hämeen kehittämistä on vietävä eteenpäin kolmen seutukunnan lähtökohdista – tasapuolisesti.

Kolumneista olen – ensimmäisestä alkaen – saanut palautetta. Vakinaisten soittajien ohella torilla ovat hihasta nykäisijät kertoneet mielipiteensä mielipiteistäni. Kaksi kertaa palautteessa on luvattu antaa turpiin ja kerran tappaa. Onneksi sana ei muuttunut lihaksi ja kovimman uhkauksen soittanut joutui aika pian uhkauksensa jälkeen vankilamielisairaalaan läheisensä taposta.

Lukijoikseni tunnustautuneet ovat aika usein pyytäneet kirjoittamaan jostakin heille tärkeästä asiasta. Jotkut jutut ovat näin syntyneetkin. Nyt jäi koneen muistiin kolme pyydettyä; luonnos Seppäinmäen asuinyhteisöstä ja siellä varttuneiden suurten ikäluokkien vaiheista, kartanolaisten ja ferrarialaisten kanssakäymisestä ja tietysti Jokioisten Sotainvalidien osaston perustamisesta 17.1.1940.

Pakinahan on laji, jossa jutut ovat hyviä tai huonoja. Hyvä pakina on yleensä se, jossa lukija on kirjoittajan kansaa samaa mieltä ja huono päinvastoin. Harvemmin kiittäjät ottavat kantaa oikeinkirjoittamiseen, joka meille vanhan yhteiskoulun käyneille on enemmän kuin tärkeä.

Nyt, reilut 700 pakinaa kirjoitettuani, tämä loppuu tähän. Lehdestä ilmoitettiin, että näistä ja näistä syistä ei enää tarvitse kirjoittaa. En tietenkään kommentoi perusteluja. Pääkirjoitussivulle kirjoittaminen on osoittanut lehden linjan olleen pitkään aika liberaali. Kolumnisteilla on ollut kohtuulliset vapaudet. Kiitän lukijoita palautteesta ja kommenteista.

Kirjailija Matti Kurjensaari on joskus tiivistänyt: ”Pane ajatuksesi järjestykseen, niin huomaat, ettei niitä paljon ole.” Niinpä.

Kirjoittaja on forssalainen maakuntaneuvos ja entinen kolumnisti,.

Uusimmat

Fingerpori

comic