Kolumnit @forssanlehti.fi

Jokaiselle jotakin vai kaikkea kaikille – Paikallisuus on meille nyky-forssanlehtiläisille ykkösasia

Kuva: Lassi Puhtimäki
Kuva: Lassi Puhtimäki

Vuorossa sanomalehtikatsaus. Kennedy löi Nixonin kansan suosionjaossa New Yorkissa. Hirvittävä tulipalo Filippiineillä. Viinisadosta tulee hyvä Ranskassa. Ramgat on täynnä ruumiita. Jäät vaativat neljän hengen [Pudasjärvellä]. Lapset polttivat kotinsa.

Forssan Lehden etusivun otsikot päivälleen 60 vuoden takaa luovat katsauksen maailman ja kotimaan tärkeimpiin tapahtumiin. Rinta rinnan kerrotaan Kennedyn johtavan koeäänestystä ja ennustetaan heikkoa tai kohtalaista idän ja koillisen välistä tuulta.

Lehden etusivun ylälaidassa komeilee sama teksti kuin nykyäänkin: Lounais-Hämeen maakunnallinen äänenkannattaja. Lounaishämäläinen ääni kantaa vasta samaisen numeron sisäsivuilla. L-H:n sosiaalityöntekijöille on perustettu oma kerho, M-pyöräilijä nurin ja sairaalaan Jokioisissa ja Pientalonpojat järjestäytyivät Koijärvellä.

Kuten edelleen, myös tuolloin kiinnostavin uutinen on tietysti moottoripyöräilijän kaatuminen. Toisin kuin nykyään palstan uutisessa kerrotaan moottoripyöräilijän nimeä myöten yksityiskohtaisesti, kuinka onnettomuus oli tapahtunut.

Ei tulisi nykyisen toimittajan mieleenkään kirjoittaa kuskin nimeä tai ajoneuvon rekisterinumeroa uutiseen, tuolloin se oli maan tapa.

Siinä mielessä tuo 21. lokakuuta 1960 ilmestynyt numero poikkeaa aikalaisistaan, että siitä löytyi myös paikallisia uutisia. Samalta vuodelta on numeroita, joista paikallisen uutispätkän löytäminen tämän nykylehden 60 vuoden takaa -palstalle on täyttä tuskaa.

Toki 60 vuotta sitten lukijoiden piti tuoda lukijoilleen tietoa maailman ja kotimaan tapahtumista. 24/7-uutisvälityksestä oli korkeintaan haaveiltu ja sähköinen maailma oli melko lailla lapsenkengissään. Kotimaan uutisissa erilaiset onnettomuudet olivat peruskauraa.

Ajat muuttuvat – onneksi – ja niin muuttuu lehden tekeminenkin. Paikallisuus on meille nyky-forssanlehtiläisille ykkösasia. Oman toimituksen voimin teemme juttuja ainoastaan paikallisista asioista, ilmiöistä ja tapahtumista. Missään erillisessä saarekkeessa emme täällä lounaisimmassa Hämeessäkään elele, sekin lehden kokoamisessa täytyy ottaa huomioon.

Kaikkea kaikesta kaikille ei lehden tekeminen voi koskaan olla. Tai ehkä voisi olla haavemaailmassa, jossa resurssit, intohimo ja tekemisen tahto olisivat rajaton luonnonvara. Sitä odotellessa pitänee tyytyä kompromisseihin ja yrittää tehdä parhaansa.

Kirjoittaja on Forssan Lehden vastaava uutispäällikkö.

Uusimmat

Fingerpori

comic