Kolumnit

Kaikenlaista urheilua

Kuva: x
Kuva: x

Tappavan kuumassa hiekkaerämaassa käydään parhaillaan yleisurheilun MM-kisoja. IAAF myönsi eli myi kisat Qatarille. Maalla ei ole mitään tekemistä urheilun kanssa, kameliratsastus poisluettuna. Paljonkohan IAAFn päättäjien henkilökohtaisille tileille mahtoi ilmestyä valinnan ”kannustinrahaa”?

Poikasena olin innokas urheilija ja myöhemmin innokas penkkiurheilija. Nyttemmin sekin on jäänyt vähemmälle ja syy on selkeä. Ei noissa kisoissa rehelliset voi pärjätä.

Suomalaiset selostajat hehkuttivat kovasti, kun miesten satasen voittajasta Christian Colemanista tuli maailman kuudenneksi nopein mies. Ei olisi pitänyt tulla. Hän on pakoillut viimeisen vuoden aikana doping-testaajia kolme kertaa, eikä hänen olisi edes pitänyt juosta. Kakkoseksi tullut Justin Gatlin on kärsinyt kaksi kilpailukieltoa dopingin takia.

Itse asiassa noiden kuuden nopeimman miehen joukossa on vain yksi, jolla ei ole ollut ongelmia dopingin kanssa. Hän on maailman nopein mies Usain Bolt. Jamaikalla on väkeä vain puolet Suomen väkiluvusta. Uskallan arvella, että maan kykyyn tuottaa Boltin ohella läjäpäin maailman parhaita pikajuoksijoita saattaa hyvinkin liittyä kevyehkö doping-valvonta.

Kaikki tämä alkoi taas painaa mieltäni, kun kisoja katsellessa lukaisin kirjan urheilun kaikkien aikojen suurimmasta doping-skandaalista, joka paljastui ammattilaispyöräilyssä. Sen myötä mm. kaikkien aikojen pyöräilijä, seitsemänkertainen Ranskan ympäriajon voittaja Lance Armstrong menetti kaikki voittonsa ja omaisuutensakin.

Kirjan toinen kirjoittaja kysyy toiselta kirjoittajalta, huipputason ammattilaispyöräilijältä, miten näin laaja ja pitkäaikainen dopingin käyttö oli mahdollista ilman kiinnijäämistä. Pyöräilijän vastaus oli jäätävä. Hänen mukaansa testaajia on helppo huijata. ”Me olemme paljon, paljon heitä edellä. Heillä on lääkärit, mutta meillä on paremmat ja maksamme heille parempaa palkkaa.”

Pelkään pahoin, että nämä asiat eivät vajaassa kymmenessä vuodessa ole miksikään muuttuneet.

Urheilumies, viihteen monitaituri Jukka Virtanen saatettiin äskettäin haudan lepoon. Opin tuntemaan hänet ravitouhuissa. Jukka oli äärimmäisen taitava totopeluri ja todella tienasi pelaamalla rahaa. Usein istuskelin hänen pöydässään raviravintoloissa. Jukka ei ollut mikään seurueen keskipiste. Hän yleensä vain hörähteli muiden puheille.

Yhden ”kyntösuomenhevoslähdön” alla Pilvenmäellä pöytäkuntamme totesi, että tässä ei voi pelata yhtään mitään, näistä ei kellään ole mitään tietoa. Mutta yhtäkkiä Jukka kuitenkin käväisi totoluukulla. Ja kuinka ollakaan, hän voitti kauhean kasan rahaa.

Me ihmettelimme. Jukan selitys oli yksinkertainen: ”Kun lähdössä juoksee hevonen nimeltä Palikka ja toinen hevonen, jota ohjastaa Juha Liiteri, siinähän on selvä kaksari.” Mitäpä siihen sanot!

Kirjoittaja on toiminut valtionhallinnossa mm. budjettipäällikkönä ja ministeriöiden kansliapäällikkönä.

Uusimmat

Fingerpori

comic