Kolumnit

Kaikkea on epäiltävä! – Marxin toteamus on tänäkin päivänä hyvä lähtökohta

Kuva: Seppo Pessinen
Kuva: Seppo Pessinen

Ensin maailman johtava talouslehti Financial Times asetti nykyisen kapitalismin kyseenalaiseksi. Seurauksena ollut jatkuvaa polemiikkia, mistä muutoksesta on todella kysymys.

Globaali vapaa markkinatalous on suurelta osin tuottanut ennen näkemättömän eriarvoisuuden, massamuuttoliikkeet, ilmastomuutoksen kriisiytymisen, lisääntyneen äärioikestolaisuuden.

Sunnuntaina yllättäen (ainakin minulle) valitsi Helsingin Sanomat viikon kirjaksi Eric Hobsbawmin viimeiseksi jääneen kirjan, Kuinka Muuttaa Maailmaa, kriittisiä esseitä Marxista.

Edesmennyt älykkö Jörn Donner oli tapansa mukaan aikaansa edellä. Hänen viimeisiä ajatuksiaan löytyy APU-lehden kolumnista, Marx Elää,noin kahden vuoden takaa. Onnekkaan sattuman seurauksena, viipyillessäni kirjakaupassa, käsiini osui englantilaisen John Seedin kirja Ymmärrä Marxia.

Vuonna 1818 Saksa Trierissä syntynyt Karl Marx on siis noussut ajatuksineen uudestaan esille. Donnerin mukaan se lienee seurausta Marxin nimissä luodun, Leninin ja Stalinin avulla proletariaatin diktatuurin, Marxin ajatusten ja näkemysten irvikuvan kaatumisesta.

Rutiköyhän, porvarillisen juutalaisen Marxin filosofiset ajatuksen ovat jopa ajankohtaisia Neuvostoliiton sortuneiden raunioiden häipyessä diktatuurien historian hämärään.

Minulle henkilökohtaisesti Marxin suurin merkitys on edelleen hänen filosofiset ajatuksensa. Jo nuorena ymmärsin, että kaikkea on epäiltävä,Marxin toteamus on tänäkin päivänä hyvä lähtökohta, sopinee myös forssalaiseen politiikkaan.

Homo Sapiensista on tullut homo economicus. Rahasta on tullut kaiken mitta ja taloudellinen menestys on tärkein arvo, välittämättä millä metodeilla tuloksia tulee.

Ihmiset tekevät itse historiansa, aina niissä olosuhteissa, mahdollisuuksissa ja ympäristöissä, jotka ovat hänelle olemassa. Marx totesi myös, että ihmisen elämä on hänen pääomansa.

Marxin aikana ei ollut Facebookia, Googlea, Amazonia, ei Kiinan talousmahtia eikä Trumpia. Mitähän olisi filosofi Marx sanonut nykymenosta? Ehkä hän olisi siteerannut George Orwellin Eläinten Vallankumouksen kirjan viimeisiä rivejä. ”Minun jälkeeni vedenpaisumus”, pääoma ei kiinnitä mitään huomiota ihmisen terveyteen ja elämän pituuteen, ellei yhteiskunta (erityisesti demokratia, minun huomio) pakota sitä niin tekemään.

Kirjoittaja on forssalainen valmentaja ja kulttuurivaikuttaja.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti