Kolumnit

Kaikki on suhteetonta – suhteellisuudentaju on arvossa arvaamattomassa, yhdessä terveen järjen kanssa.

Kuva: Jaana Lindfors
Kuva: Jaana Lindfors

Viimeistään näinä aikoina on käynyt selväksi, miten haavoittuvainen on ympäröivä maailmamme ja miten pienet eväät meillä ihmisillä on vaikuttaa tapahtumien kulkuun.

Globaalisti riehuva virus uhkaa raunioittaa niin demokratian, Euroopan unionin kuin maailmantalouden. Esimerkiksi. Samalla se on paljastanut moraalin ja aatteiden, kulttuurin ja politiikan ohuuden tai jopa raadollisuuden. Tapauskohtaisesti aina moraalittomuuteen saakka.

Vanhana konossöörinä huolestuttaa ravintoloiden tulevaisuus. Koko toimialahan on ollut viime vuodet kovassa nosteessa, uusia korkeatasoisia ruokaravintoloita on ilmaantunut kuin sieniä sateella. Nyt ovet ovat menossa säppiin, lomautukset ja konkurssit koputtavat.

Työvoimavaltaisella alalla katteet ovat tunnetusti pienet. Alan kattojärjestö onkin vedonnut, että edes vuokranantajat tulisivat vastaan. Pahaa pelkään, että koronan jälkeen kattaukset eivät palaa entiselleen.

Muillakaan yrittäjillä ei ole kummoisempi tilanne – etenkään pk-sektorilla. Kun kassa ei laula, selviytyminen taloudellisista vastuista muistuttaa henkiinjäämiskamppailua. Laajalla rintamalla tapahtuva paniikinomainen kulujen karsiminen iskee niin alihankkijoihin kuin pienimpään yksikköön eli freelancereihin, joita on erityisen paljon luovilla aloilla muusikoista taiteen tekijöihin.

Henkistä ilmapiiriä ahdistaa arvaamattomin seurauksin konserttien, teatterinäytäntöjen, näyttelyiden ja muiden yleisötilaisuuksien perumiset. Suurin piirtein kaikki inhimillinen on peruttu. Ensi kesän tapahtumajärjestäjät seuraavat paraikaa hiki otsalla viruksen leviämistä, joka pahimpien skenaarioiden mukaan voi ulottua pitkälle kesään. Kevätsesonki on joka tapauksessa ollutta ja mennyttä.

Perinteinen tai vakavasti otettava media on hoitanut toistaiseksi leiviskänsä hyvin, vaikka ylilyöntien vaara väijyy entistä enemmän. Sosiaalisen median suhteen on vähän niin ja näin, sillä joukossa on aina meidän Herramme pienimpiä, jotka eivät tiedosta tilanteen vakavuutta. Vitsailu viruksen ympärillä on vaikea laji, edes vessapaperirullahuumori ei oikein sykähdytä.

Sille ei mahda mitään, että meitä vaan on niin moneen lähtöön – jo tilastollisestikin tiedetään, että osa on jäänyt pysyvästi asemalle. Nekin yli seitsenkymppiset seniorit, jotka uhmaavat ikään kuin talvisodan henkeen karanteenia, ovat käsittäneet tilanteen perustavanlaatuisesti väärin.

On ajauduttu yleisesti tilanteeseen, jossa suhteellisuudentaju on arvossa arvaamattomassa – yhdessä terveen järjen kanssa.

Kirjoittaja on toistaiseksi vetäytynyt musiikin ja kirjallisuuden pariin ja noudattaa annettuja ohjeita.

Uusimmat

Fingerpori

comic