Kolumnit

Kaupallistettu onnellisuus – Kulutuskeskeinen elämä on nykyisen onnellisuuskäsityksen ytimessä

Kuva: Tapio Tuomela
Kuva: Tapio Tuomela

Näin kesän viettäessä päätöskuukauttaan tekee mieli filosofoida. Luen ranskalaisen filosofin Alain Badioun kirjaa Onnellisuus, jossa hän toteaa, että vain filosoivat ihmiset ovat onnellisia, ehkä.

Vai onko maailmasta ja elämästä tullut niin monimutkaista, kiireellistä ja täynnä kilpailua, että muuta ei jäänyt jäljelle kuin voimattomuus? Badioun mielestä vain poliittinen demokratia voi pelastaa planeetan ihmiselle onnellisuuden.

Onnellisuus on tietysti sanana niin moniselitteinen ja moniulotteinen, että antakaa anteeksi ja ottakaa käsi pois nyrkistä, jos hivenen mietin onnellisuutta. Buddhalaiset pitävät elämän tärkeimpänä tavoitteena valaistumista, nirvanaa, mietiskelyn kautta. Nykyään voi ostaa kursseja mindfullness-nimikkeellä.

Kristityt uskovat, että todellinen onnellisuus, mirhami ja rauha, tulee taivaassa kuoleman jälkeen. Pelkkä kirkollisvero ei taida riittää. Kapitalistit saavuttavat onnellisuuden, kun omaisuus kasvaa ja kaikki talouselämä yksityistetään ja kaupallistetaan.

Vielä mainittakoon, että todennäköisesti kaikki puolueet haluavat luoda onnellisuutta ainakin omille äänestäjilleen, keinot jää usein epäselviksi.

William Davies on kirjoittanut kirjan onnellisuusteollisuudesta (The Happiness Industry). Aika hyvä nimi aikamme elämälle. Eläessämme jälkipoliittista aikakautta, kaikesta on tullut talousvetoista, kaikki sidottu kaupallisuuteen. Emme useinkaan huomaa, että ollaksemme jollakin keinolla, tavalla tai tavaralla onnellisia, mukana tulee aina hintalappu.

Pohjoismaisen hyvinvointivaltion (onnellisuusyhteiskunta) saavutimme suurelta osin poliittisen toiminnan ja päätöksenteon avulla. Maksamalla veroja (aikaisempi hintalappu) oli mahdollista saada elämän peruspalveluja ja perusturvaa ilmaiseksi. Valtio toimillaan takasi hyvän elämän perusrakenteet. Nykyään globaalitalouselämä rahastaa säälimättä jokaista maksamatta penniäkään veroja, useimmat yritykset, jotka koskevat jokaista ihmistä tulevat USA:sta (Internet, Amazon, Google jne). Lisäksi ihmisten manipulointi jatkuvaan kuluttamiseen on jatkuvaa ja räikeää.

Yhdysvaltojen itsenäisyysjulistuksesta voi lukea kansakunnan tavoitteellisia arvoja. Jokainen ihminen on luotu tasa-arvoiseksi ja oikeudet takaavat elämän, vapauden ja mahdollisuuden. Eipä taida Trumpin valtio enää kyetä takaamaan julistuksen arvoja.

Kulutuskeskeinen elämä on nykyisen onnellisuuskäsityksen ytimessä. Valtiot ovat valmiita ottamaan miljardilainoja talouselämän pelastamiseksi, kun koronapandemia iski. Olemme keskellä elämää planeetalla uhkaavaa ilmastomuutosta. Ehkä ihminen ei olekaan universumin tärkein olento pyrkiessään lyhytjännitteisesti toteuttamaan kaikkia halujaan hetkelliseen onnellisuuteen?

Kirjoittaja on forssalainen valmentaja ja kulttuurivaikuttaja.

Uusimmat

Fingerpori

comic