Kolumnit

Kesätyöstä ponnahduslauta urapolulle

Kuva: tuntematon
Kuva: tuntematon

Kesätyöpaikkojen haku alkaa taas kevään lähestyessä käydä kuumana. Forssassa tämä näkyi viime viikolla pidetyssä Tekijä2020 -opinto- ja rekrytapahtumassa, joka toi neljättä kertaa yhteen seudun työnantajat, oppilaitokset, työnhakijat, opiskelijat sekä työllisyyden hoidon toimijat. Myös Forssan Yrittäjät oli ELVI-hankkeen kautta mukana tapahtumassa. Monilla yrityksillä haastatteluita riitti koko päiväksi, ja tapahtuma saa varmasti jatkoa ensi vuonna.

Valtakunnallisesti Yrittäjät ovat myös mukana vastuullinen kesäduuni -kampanjassa, jolla halutaan nuorille hyviä kesätyökokemuksia. Vaikka kampanja on ollut erityisesti isojen työnantajien suosiossa, myös pienten yritysten kannattaa profiloitua vastuulliseksi työnantajaksi. Kesätyökäytäntöjen kehittäminen voi olla avain osaavan työvoiman saantiin tulevaisuudessa. Työantajamielikuvalla on yhä suurempi merkitys.

Yrittäjien ELVI-hankkeen alkukyselyssä rekrytoinnit koettiin pääsääntöisesti vaikeanpuoleisiksi. Seutukunnan houkuttelevuuden lisäämiseksi nostettiin erityisesti esille asumiseen, maineeseen sekä kulkuyhteyksiin liittyvät tekijät. Itse näen merkittävänä tekijänä, että me seutukunnalla asuvat muistamme tuoda esille alueemme hyvät puolet. Tähän Forssan Yrittäjät tuo myös oman panoksensa.

Kesätyöpaikkaa hakevia kehottaisin olemaan avoimia eri vaihtoehdoille ja ottamaan vastaan myös sellaisen työn, joka ei ensisijaisesti ole mielessä. Kaikki työkokemus on investointi tulevaisuuteen.

Jotta nuorille kertyy osaamispääomaa, myöskään työhön ottamisen ei pitäisi olla liian vaikeaa. Laki suojelee nuorta työn liialliselta rasitukselta ja sääntelee alaikäisten ja erityisesti alle 15-vuotiaiden työsuhteita. Onko niin, että yrittäjäperheissä kasvaneille nuorille tulee paremmat työelämävalmiudet, koska nuorelle työpaikan saanti onnistuu varhaisemmassa vaiheessa?

Joulukuun keskustelu Sanna Marinin noususta kaupan kassasta pääministeriksi innosti muitakin jakamaan omia lähtökohtiaan nykyiseen asemaansa. Twitterissä esille nousi sokerijuurikaspellon kitkentää, siivoojaa, piirivartijaa ja lukuisia muita tehtäviä. Tulevaisuudessa tehtävät ovat varmasti hyvin erilaisia kuin menneinä vuosikymmeninä, mutta selvää on, että tuskin kukaan tulee tekemään vain yhtä työtä tai yhtä uraa.

Tein muuten Kesäduuni-sivustolla testin, millainen kesäduunari olen. Reipas myyntitykki oli vastauksena, mutta epäilen kyllä vahvasti, että nuorena olisin tehnyt samoja valintoja eri kysymyksiin. Itselleni merkityksellisin kesäduuni oli opistovuoden jälkeen vuorotyössä painokoneenhoitajana. Silloin päätin, että minusta tulee maantieteilijä.

Kirjoittaja on Forssan Yrittäjät ry:n hallituksen puheenjohtaja.

Uusimmat

Fingerpori

comic