Kolumnit

Kiertotalous on kilpailukykymme veturi

Kuva: Muu
Kuva: Muu

Kanta-Hämeessä on merkittävä määrä osaamista kierto- ja biotaloudessa, valtakunnallisesti johtavia alan yrityksiä, kasvuhakuista yrittäjyyttä ja kansainvälistä kehittämispotentiaalia.

Forssan seutukunta on ollut edelläkävijä kiertotaloudessa, mutta muissa maakunnissa osaamista on onnistuttu viime vuosina nostamaan paremmin esille. Hämeen liitto onkin alkanut tarkastella tarvittavia toimia, että voimme todella profiloitua alan johtavaksi maakunnaksi. Forssalla on siinä vahva asema.

Olennaista on tunnistaa, että kiertotalous ei ole ainoastaan materiaalien saattamista tehokkaasti kierrätykseen.

Hämeen liiton tilaamassa kiertotalousselvityksessä arvioin muiden tekijöiden kanssa, että Kanta-Hämeessä on yli 5000 kiertotalouden kannalta kiinnostavaa yritystä. Suurin kiertotalouspotentiaali on valmistavassa teollisuudessa, jätteenkäsittelyssä, rakentamisessa ja biotaloudessa.

Kiertotalouden liiketoimintamallit ovat materiaali- ja energiatehokkaita, pidentävät tuotteen elinkaarta, kasvattavat tavaroiden ja resurssien käyttöasteita, hyödyntävät uusiutuvuutta tuotteiden suunnittelussa ja valmistuksessa ja tarjoavat palveluita tuotteiden sijaan.

Ennakoimalla tulevia muutoksia yritysten on mahdollista pysyä vauhdissa mukana. Esimerkiksi teknologiateollisuudessa näihin muutoksiin on jo alettu reagoida. Myös uudelle yritystoiminnalle kiertotalous on hedelmällinen maaperä.

Kestävä rahoitus on noussut Euroopassa päätöksenteon polttopisteeseen, kun kiertotalouden edistäminen ja ilmastonmuutoksen torjunta vaativat kiireellisiä toimenpiteitä. Lisäksi kiertotalouden arvopotentiaali Suomessa on arviolta 3 miljardia euroa. Näistä molemmista Kanta-Hämeen on saatava siivunsa, ja se onnistuu vain laajalla korkeakouluyhteistyöllä, verkostoilla, yritysten satsauksilla tutkimukseen ja kehitykseen ja kuntien sitoutumisella kiertotalouteen.

Näin voimme valjastaa kiertotalouden nostamaan alueemme elinvoimaa: investointeja, uusien työpaikkojen syntymistä ja nuorten asettumista seutukunnallemme.

Hämeen ammattikorkeakoulu ja Forssan Yrityskehitys osoittivat voimansa, kun pari viikkoa sitten järjestetty kiertotalouden kasvuyritys- ja startup-tapahtuma FRUSH tuplasi jälleen kävijämääränsä. Opiskelijoiden osuutta tapahtuman onnistumisessa ja alueemme tulevaisuuden tekijöinä ei pidä aliarvioida.

Teollisessa mittakaavassa kiertotalous on olennainen osa ilmastonmuutoksen torjuntaa. Huoli ilmastosta voikin johtaa nopeampaan kiertotalouteen siirtymiseen kuin olemme vielä osanneet ennakoida. Yrittäjien kannattaakin tarkastella kiertotalouden liiketoimintamallien mahdollisuuksia omassa yrityksessään.

Kirjoittaja on Forssan Yrittäjät ry:n hallituksen puheenjohtaja.

Uusimmat

Fingerpori

comic