Kolumnit @forssanlehti.fi

Kiky ei ollutkaan kansakunnan vakavin kriisi

Kuva: Pekka Rautiainen
Kuva: Pekka Rautiainen

Muistettako vielä, kun pääministeri Juha Sipilä (kesk.) piti nauhoitetun puheen kansakunnalle? Tuntuu siltä, että siitä on jo ikuisuus, mutta silloin tuntui, että nyt on tosi kyseessä, valtion kohtalonhetkiä tässä eletään.

”Suomen tilanne on poikkeuksellisen vakava. Siksi koen velvollisuudekseni ottaa myös uusia viestintätapoja käyttöön ja lähestyä teitä suoraan”, vakavailmeinen pääministeri alusti televisiopuheensa.

Kyse oli niinkin huimasta asiasta kuin yhteiskuntasopimuksesta.

”Sunnuntaikorvauksen vaihtoehtona olisi esimerkiksi pidentää kaikkien päivittäistä työaikaa vajaalla kolmella minuutilla tai leikata pientä osaa lomarahoista”, Sipilä visioi.

Vähänpä tuolloin tiesimme siitä, millainen kriisi voi Suomeen ja samalla koko maailmaan osua. Minuutti tai kaksi per päivä, mitä siitä.

Tuolloin, vuonna 2015, hallituksen päänsärky oli muutama hassu miljardi eli summa, joka on nykyisessä korona-tilanteessa kenties kelpo laastari märkivässä avomurtumassa, mutta ei oikein paljon muuta.

On tämä niin kova paikka, eikä tautihuippu ole Suomessa vielä lähelläkään.

Sanna Marinin (sd.) hallitus on joutunut hankalampaan tilanteeseen kuin yksikään hallitus vuosikymmeniin. Nuorella Esko Aholla (kesk.) ei varmasti ollut helppoa 1990-luvun lamassa, mutta koronavirus voi pahimmillaan ylittää senkin. Toivottavasti kuitenkaan ei.

Samaan aikaan vakavarainen väki bailaa Levillä kuin huomista, muita ihmisiä tai kriisiä ei olisi olemassakaan. No, sille älyttömyydelle saatiin jo stoppi.

Osoittaa melkoista harkinnan puutetta, täydellistä piittaamattomuutta toisista sekä ymmärtämättömyyttä painua ehdoin tahdoin väkijoukkoihin nyt, kun etätyössä käyvät vanhemmat yrittävät sinnitellä lastensa kanssa miten kuten kotona eristyksissä.

Yhtä paljon myötätuntoa ainakin minulta keräävät ne, jotka iltapäivälehdissä valittavat, kuinka suunniteltu Kreikan matka meni nyt sivu suun tai kuinka nyt ollaan pinteessä Itävallassa, kun viikon laskettelureissu venyy. Sellaista se sitten on.

Pääministeri Marinin ja hallituksen toimia ja esiintymistä on alkuvaiheen epäröinnin jälkeen kehuttu. Ihan syystä.

Jos vielä kansalaiset ymmärtäisivät, että kun varaudutaan rakentamaan kenttäsairaaloita, niin nyt tosi on oikeasti kyseessä. Muuten liikkumisrajoitukset voidaan ottaa käyttöön.

Kirjoittaja on Forssan Lehden päätoimittaja.

Uusimmat

Fingerpori

comic