Kolumnit

Kolumni: Päivänpolttavat kesäaiheet hoitajapulasta venäläisturisteihin

Kuva: Lassi Puhtimäki

Kesätoreilla on tullut puhuttua politiikkaa päivänpolttavista aiheista. Valtiovarainministeri Saarikko esitteli ehdotuksensa, yli kuusi miljardia euroa alijäämäisen valtion budjetin ensi vuodelle. Valtionvelka nousee 144 miljardiin. Tulevalle hallitukselle riittää korjattavaa ja nuorille sukupolville maksettavaa.

Ylimääräinen lapsilisä tulee monissa perheissä joulun alla tarpeeseen – kannatan ehdotusta. Ainoa ongelma on, että ylimääräinen lapsilisä rahoitetaan velalla, jolloin lapsemme joutuvat maksamaan sen takaisin korkojen kera. Vastuullinen valtiovarainministeri etsisi ehdotukselleen korvaavat säästöt muualta.

Perhe- ja peruspalveluministeri Aki Lindén ei keksi keinoja, miten helpottaa hoitajapulaa. Perhevapaalla oleva Krista Kiuru perusti viime syksynä – vuosi sitten – työryhmän ratkomaan hoitajapulaa hallituksen viime budjettiriihessä tekemän päätöksen mukaisesti. Toimenpiteitä ei ole kuulunut. Työ hoitajapulan ratkaisemiseksi ei ole edennyt käytännössä mitenkään. Potilasturvallisuus on vaarassa. Ruuhkia, hoitojonoja ja työkuormaan uupuneita hoitajia. Samaan aikaan kun julkiset terveysasemat kuormittuvat, hallitus leikkaa Kela-korvauksia. Mitoitusten kiristäminen on puolestaan kriisiyttämässä vanhusten hoivan.

Yksinkertaisia ratkaisuja ei ole olemassa, mutta ainakin pitäisi yrittää. Palvelusetelit käyttöön ja Kela-korvaukset ylös hoitojonojen purkamiseksi. Lisää koulutuspaikkoja ja kiireesti kansainvälistä rekrytointia. Hoitajien työoloissa olisi parannettavaa.

Suomi päästää venäläiset turistit rajan yli kiertämään pakotteita ja lomailemaan niin kuin ei mitään. Samaan aikaa Venäjä pommittaa Ukrainaa ja käyttää silmitöntä väkivaltaa. Rajan sulkemisen pitäisi olla itsestäänselvää.

Yhdysvaltojen senaatti ratifioi Suomen Nato-jäsenyyden kirkkain luvuin 95-1. Suomi sai ylistystä ja vahvaa tukea. Tie jäseneksi etenee nopeasti.

Yrittäjien eläkelain eli YEL-lain uudistus on saanut aikaa palautteen vyöryn. Pienyrittäjien eläkemaksun korottamisaie ajoittuu mahdottoman huonosti kaiken epävarmuuden keskelle. Lakia valmisteleva sosiaali- ja terveysministeriö ei ole järjestänyt edes tavanomaista lausuntokierrosta, mikä kertoo heikosta yrittäjien arvostuksesta. YEL-laki vaatii uudistuksia ja erityisesti nuorten yrittäjien yleistynyt alivakuuttaminen on noussut huoleksi, mutta valitun mallin kohdalla on uudelleenharkinnan paikka. Mediaanipalkka YEL-työtulon määräytymisperusteena puristaa yrittäjät samaan muottiin, mikä voi kohdella epäoikeudenmukaisesti erityisesti monia pienyrittäjiä.

Forssan seutu onnistui jopa yli odotusten Kuninkuusravien näyttämönä. Suuri kiitos siitä kuuluu Pilvenmäen koko talkoovoimalle. Onnistuminen vahvisti uskoa ravikulttuuriin, hevosalaan ja koko seutukuntaan. Kunnat ja yritykset olivat vahvasti mukana. Yhdessä tekeminen kannattaa.

  1. Turvallista koulujen alkua ja oppimisen iloa kaikille uudessa Akvarellissa ja kaikissa kouluissamme!

Sanni Grahn-Laasonen

Kirjoittaja on lounaishämäläinen kuntapäättäjä ja kansanedustaja (kok.)

 

 

Uusimmat

Fingerpori

comic