Kolumnit

Korona koettelee tärkeitä yrityksiä, tukekaamme niitä

Kuva: Joel Maisalmi
Kuva: Joel Maisalmi

Tämä on tärkeä viesti yksityisen sektorin ytimestä. Haluatko vaikuttaa vuoden 2020 suuren talouskriisin pienentämiseksi? Tue arvostamaasi yritystä ostamalla nyt sen tuotteita ja palveluita.

Kun et pääse paikalle, tee digitaalinen tilaus. Nauti virtuaalisesta palvelusta.

Pidä lempiravintolasi pystyssä tilaamalla annos kotiin. Osta sähkökirja kustantamolta, jonka teoksia ilman et halua elää. Jos voit sen itsellesi sallia, varaa luottomatkatoimistoltasi reissu vuoden päähän.

Koronaviruksen varautumistoimet tekevät maailmasta ja arjestamme toisenlaisen, eikä talouden maanpuolustusta pidä jättää yksin valtiovallan tukien varaan. Ei ole kunnon yrittäjien ja työntekijöiden vika, että tähän on tultu.

Otan esimerkin tosi läheltä. Vapaa lehdistö ei ole ensimmäisenä pyytämässä valtiolta apua vaikeuksissa.

Kun tavallinen elämä kylältä loppuu, reaalitalous uhkaa pysähtyä. Ei ole konsertteja eikä urheilutapahtumia, ravintoloissa ja partureissa ei käydä, eikä isoille ostoksille lähdetä normaalitapaan. Lehdessä kaikki tämä näkyy siinä, ettei järjestämättömistä tapahtumista julkaista ilmoituksia – paitsi peruutuksista.

Ilmoitusten vähetessä vähenevät ennen pitkää myös jutut, ellei tilaaja-asiakas äänestä valinnoillaan laadukkaan journalistisen työn puolesta.

Siksi, jos pidät oman mediasi toimintaa kriisioloissa ja niiden ulkopuolella tärkeänä, auta työn jatkamisessa ja ota tilaus. Paina maksunappulaa hyvillä mielin, kun näet itsellesi arvokkaan jutun. Pitkällä aikavälillä voitat, ja kansakunta voittaa vaihtoehdoissa.

Talouden logiikka on sellainen, että kun yritykseltä loppuu rahan ansainta, toimintakaan ei kauan jatku entisenä. Enkä puhu nyt enää mediasta, vaan kaikista pienistä ja suurista suomalaisista yrityksistä, joita ilman elämä tässä maassa olisi köyhempää, ikävämpää ja turvattomampaa.

Poikkeusolot jatkuvat ainakin kuukauden, ehkä yli kesän. Hallitukselle tulee kova paine tukea yrityksiä konkurssien välttämisessä ja toisaalta lomautettuja, työttömiä ja vähäosaisia ihmisiä palkanmaksun katketessa. Mistä hallitus tuen ottaa? No veroista. Tai velaksi.

Veronmaksaja ansaitsee tänä vuonna vähemmän. Olemme kohta kierrättämässä kuin tarinan hölmöläiset peittoa, jonka koko pienenee.

Ei ole sattumaa, että hallitus valitsi valmiuslaeille kaksi perustelua: koronatilanteen ja taloustilanteen. Kaikille meille, jotka toivomme selviävämme pahastakin koronaepidemiasta, taloustartunta tulee vääjäämättä. Monikaan ei vielä tuskaa näe tai se tulee kuin hidastetussa filmissä.

Kuluttaja tukee normaalin elämän ja yritystoiminnan jatkumista kriisin yli avaamalla lompakon oikeassa kohdassa.

Kirjoittaja on Lännen Median yhteistuotannon päätoimittaja.

Uusimmat

Fingerpori

comic