Kolumnit @forssanlehti.fi

Koronabileissä haikaillaan vanhaa, hyvää maailmaa

Kuva: Pekka Rautiainen
Kuva: Pekka Rautiainen

Eri puolilta maailmaa on kuulunut uutisia niin sanotuista koronabileistä. Useissa maissa on raportoitu koronajuhlista, joissa yleensä nuoret, hyväkuntoiset ihmiset yrittävät tahallaan saada tartunnan.

Juhliin kutsutaan ainakin yksi, jonka tiedetään kantavan koronavirusta.

Juhlijoiden tarkoituksena on kärsiä koronaviruksen aiheuttama tauti ja jatkaa sitten elämää vanhaan, hyvään ja normaaliin tapaan. Siihen, missä ei ollut lomautuksia, irtisanomisia, talouskatastrofia, rajoituksia tai pelkoa keuhkot ja sisäelimet tuhoavasta viruksesta.

Koronajuhliin osallistuvat saattavat myös ajatella tekevänsä jalon tempun myös yhteisöilleen. Kun he sairastavat taudin, lievänä ja karanteenissa pysyen, laumaimmuniteetti kasvaa.

Ja silloin oltaisiin taas askel lähempänä niin sanottua normaalia.

Koronabileet ovatkin sukua lasten vesirokkokutsuille. Sellaisille, jossa lapseen tarttuu väkisinkin rokko, se sairastetaan pois jo pienenä, ja sitten jatketaan elämää.

Koronan aiheuttama covid ei kuitenkaan ole mikään vesirokko, vaan paljon vaarallisempi tauti. Toisaalta, silloin kun Suomessa oli noin 80 covidiin kuollutta, alle 60-vuotiaita kuolleita oli luvussa ”vain” kolme. Näin kertoi Terveyden ja hyvinvoinnin laitos.

Tällaiset faktat yhdistettynä nuorten luuloihin kuolemattomuudestaan saattavat tietenkin kostautua. Silti moni asiantuntijakin on nyt sitä mieltä, että koronavirus etenee Suomessa nyt liian hitaasti – ainakin talouden näkökulmasta.

Taudin kun saa joka tapauksessa moni meistä.

Koronabileissä kaipuu normaaliin yhdistyy usein juuri talouteen. Jos Harvardin käyneet ekonomistit pitävät tällaisia juhlia perusteltuina Yhdysvalloissa, monella tavallisella irtisanotulla asuntosäästäjällä ja nuorella perheenisällä voi tulla vastustamaton kiusaus hoitaa homma pois alta.

Täytyy myös muistaa, että Yhdysvalloissa on Suomea merkittävästi heikommat yhteiskunnan suojaverkot.

Ansiosidonnainen ei juokse satoja päiviä eikä yksityiseen sairaalaan marssita matti kukkarossa.

Siksi juuri työ, työpaikka ja kuukausittain tilille kolahtava palkka on niin suuressa arvossa. Niin suuressa, että se menee jopa oman terveyden edelle.

Oman terveyden lisäksi vaarassa ovat tietysti myös muut vahinkotartuttamisen kautta.

Kirjoittaja on Forssan Lehden päätoimittaja.

Uusimmat

Fingerpori

comic