Kolumnit

Koronan sirpaleita – Hallituksen julkikuvaan on pandemian hoidossa tullut pieniä säröjä

Kuva: tuntematon
Kuva: tuntematon

Viime lauantaina juhlittiin EU-päivää. Juhlapuheissa kehuttiin yhteisön yhtenäisyyttä.

Koronapandemia testaa tätä yhtenäisyyttä. Tauti iski ensimmäisenä Italiaan, joka pyysi apua muilta EU-mailta. Vastauksena maat sulkivat rajansa. Apuun riensivät Kiina, Venäjä ja Kuuba, joita ei ainakaan vielä varsinaisina EU-maina voida pitää.

Meillä pandemian etenemistä yritetään hillitä niin, että maan talous ei kärsisi kohtuuttomasti. Vaikuttaa ihan perustellulta.

Joku porukka ilmoitti keksineensä tautiin rokotteen, joka on vain testaamista vailla. Tästä tulee mieleen sikainfluenssa. Silloinen hallituksemme osti vastoin asiantuntijoiden neuvoja rokotteen, jota ei ollut testattu loppuun asti. Lopputuloksena toista sataa nuorta sairastui loppuelämäkseen eräänlaiseen unitautiin.

Hallituksemme yhtenäisyyttä pandemian hoidossa on kovasti mainostettu. Pieniä säröjä tähän kuvaan on tullut, esimerkiksi ravintoloiden tukemisessa.

Ensin hallitus ilmoitti päässeensä yksimielisyyteen ravintolatuesta. Seuraavana päivänä hallitus hylkäsi yksimielisen päätöksensä. Sitä seuraavana päivänä hallitus kuitenkin lähetti esityksensä eduskuntaan pyynnöllä, että eduskunta korjaisi esityksessä olevat ongelmat. Enpä muista tämmöistä pyyntöä koskaan aiemmin tehdyn.

Pääministeri ilmoitti pyrkivänsä siihen, että koulukirjoja ei tarvitsisi kierrättää niin kuin tehtiin 90-luvulla. Tätä ihmettelen. Ensinnäkin kierrätys on nykyään kovasti muotia ja hyvä niin. Ja toiseksi, koulukirjoja kierrätettiin jo 60-luvulla. En tainnut ostaa yhtään koulukirjaa uutena Hietasen kirjakaupasta. Esimerkiksi Collinin ruotsinkielen oppikirjani oli jo irtolehtipainos, kun sen Hörkön sisaruksilta ostin. Silti siitä oppi kieltä sen verran, kun oli tarpeen.

Maalaisliiton (nyk Kesk) puheenjohtaja kehotti ihmisiä lähtemään maaseudulle istuttamaan perunantaimia. Tässä Erkki on ihan kysymysmerkkinä: mistähän noita taimia saa ostaa?

Liikenneministeri Harakka (ent Vihreän Langan päätoimittaja) kutsui Elina Grundströmin (ent Vihreän Langan päätoimittaja) kehittämään korkealaatuisen journalismin tukijärjestelmän. Ja Elinahan kehitti: toimittajat itse jakaisivat tukirahaa hyville toimittajille. Mitä tekemistä tällä on koronan kanssa, sitä en käsitä.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja alkoi jo elvyttää: sata euroa käteen jokaiselle suomalaiselle vaikkapa ravintolapalvelujen ostamiseen.

Lupaan näin julkisesti osallistua tähän elvytykseen. Vien koko pesueeni syömään mökkini lähellä keskellä Tammelan erämaita sijaitsevaan ravintolaan, jonka nimeä en tietenkään voi mainita. Kysymyksessä on aivan erinomaisen innovatiivinen perheyritys, jonka ruoka on maittavaa ja juomavalikoima käsittämätön.

Onkohan Li Anderssonilla mun pankkitilini tiedot? Ravintolathan aukeavat jo parin viikon päästä.

Kirjoittaja on toiminut valtionhallinnossa mm. budjettipäällikkönä ja ministeriöiden kansliapäällikkönä.

Uusimmat

Fingerpori

comic