Kolumnit @forssanlehti.fi

Koti voi olla linnasi muttei toivottavasti linnakkeesi – On raskasta ottaa vieraita vastaan, jos pitää tehdä suursiivous ja leipoa juurileipää pöytään

Kuva: Tapio Tuomela
Kuva: Tapio Tuomela

Harvemmin enää kuulee, että ketään nimiteltäisiin pirttihirmuksi, hellapoliisiksi tai peräkamarin pojaksi.

Tomerasta touhuilusta keittiössä tai nysväilystä (lapsuuden)kodissa ei parane tehdä enää pilkkaa, sillä pienet alkavat olla ympyrät itse kullakin.

Hyggeilijöitä kai on kiittäminen, että sohvalla makoilun voi ottaa trendilajina. Jos siitä pitäisi potea kovin huonoa omatuntoa, saattaisi se olla tänä aikana vähän liian julmaa.

Hiukan aktiivisemmat kotoilijat kunnostautuvat kodittajina, jotka tiettävästi leipovat juurileipiä, solmeilevat makrameita ja neulovat lankakauppojen laarit islantilaisiksi villapaidoiksi.

Rempparyhmäksi ja puoliammattimaiseksi järjestäjäksikin on moni saattanut viime aikoina taipua.

Vakinaiseen asuntoon, jota kodiksikin kutsutaan, on pitänyt sisällyttää korona-aikana uusia toimintoja. Se saa nyt toimittaa myös työpaikan, lounasravintolan ja liikuntakeskuksen virkaa.

Valkoiset tossut jalkaan, eteeristä tuoksua ilmaan ja kylppäri on paremman puutteessa melkein kuin kylpylän spa-osasto.

Kodin henkinen arvonnousu on ansaittu, sillä onhan se paikka, jossa moni kokee olevansa turvassa ja omimmillaan. Vähän kuitenkin pelottaa, meneekö nyt överiksi.

Suomen suurimpiin vuokranantajiin kuuluvan Saton elo-syyskuussa yli tuhannelle suomalaiselle teettämästä kyselystä selvisi, että jo lähes puolet kokee kotihäpeää.

Se tuskin helpottaa, jos tuntuu, että nyt ympärillä kaikki muut sisustavat kotiaan.

Kovin yllättävää ei ole, että naiset potevat kotihäpeää miehiä yleisemmin.

Kiillotettujen Instagram-kuvien maailmassa tuppaa unohtumaan, että ihan taatusti muillakin on välillä erittäin epämääräisiä vaatemyttyjä makkarin lattialla tai eteisen lipaston päällä muutakin sälää kuin harkittu heinänkorsi.

Epäjärjestyksestä ei pitäisi ottaa paineita, ettei elämä ole hallinnassa. Kyläilyt ovat nyt niin kortilla, että mäntti on vieras, jos hän tämän sosiaalisen ajan täyttää sellaisilla ajatuksilla, että arkinen kaaos tiskipöydällä symboloi kaaosta tiskipöydän haltijan päässä.

Olen melko varma, että siisteyden paine on yksi keskeinen syy, miksi kyläilyt ovat viime vuosikymmeninä vähentyneet. On raskasta ottaa vieraita vastaan, jos sitä ennen pitää tehdä suursiivous ja leipoa juurileipää pöytään.

Koti voi olla linna muttei toivottavasti linnake, jonne ketään ei uskalla päästää epäjärjestyksen pelossa. Tärkeintä on yhä edelleen, että siellä viihtyy itse.

Kirjoittaja on Forssan Lehden toimittaja.

Uusimmat

Fingerpori

comic