Kolumnit

Kuihtuva keskusta ja kukoistava kauppahalli – Kauppahallin voisi sijoittaa Kartanokeskukseen tai makasiiniin

Kuva: tuntematon
Kuva: tuntematon

Moni uhka on myös mahdollisuus. Forssan kaupunkikeskuksessa on vapaita liiketiloja. Vapaat liiketilat ovat mahdollisuus.

Moni yrittäjäksi haluava ja aikova joutuu punnitsemaan omaa yrittäjyyttään myös tilakysymyksen kautta. Yrityksen toimiala ratkaisee ne vaatimukset, joita toimitiloille on asetettava. Vapaiden toimitilojen käyttöönottoa voi rajoittaa kiinteistöjen sijainti, kunto ja myös lupamenettelyn helppous tai vaikeus.

Vanha markkinoinnin ja myynnin hokema on Place, Place and Place – sijainti lienee edelleen yksi menestymisen edellytys.

Ajattelen Forssan ydinkeskustaa laajempana mahdollisuutena. Konkreettinen uhka on ilmassa Kartanokeskuksen osalta, mutta samalla myös mahdollisuus. Erinomaiset pysäköintimahdollisuudet, hyvä sijainti ja toimivat tilat ovat helposti ja nopeasti käyttöönotettavia, koko kansaa palvelevana vaihtoehtoja. Kauppahalli on hyvä vaihtoehto.

Kultaisen kolmion keskipisteessä voisi olla kolmen suuren lisäksi Uusi Kartanokeskuksen Kauppahalli. Turussa, Helsingissä ja Tampereella kauppahalleissa pistäytyvät kehuvat poikkeuksetta niiden monipuolisuutta, tunnelmaa ja elävyyttä. Itse olen aistinut myös kauppahalleissa toimivien yrittäjien tyytyväisyyttä.

Kuopiossa pysähtyvä matkailija käy suurella todennäköisyydellä ostoksilla Partasen kukkokaupassa ja Tampereella Nygrenin kalaherkkuja on vaikea ohittaa.

Kauppahallien yrittäjät toimivat pitkäjänteisesti ja sitoutuvat omaan yrittäjyyteensä. Suosituiksi tulleet popup-hankkeet ovat toki tervetulleita, mutta näen tässä mahdollisuudessa kauaskantoisempaa ja pysyvämpää. Voisiko Forssan ydinkeskustasta tulla vetonaula, joka tarjoaa kaikenikäisille ”olohuoneen”? Kauppahalli voisi toimia myös taiteen ja kulttuurin tukikohtana. Erilaiset tapahtumat kauppahallissa tarjoaisivat myös elinkeinotukea paikallisille taiteilijoille ja koko kulttuurisektorille.

Ilmastonmuutoksesta voi olla montaa mieltä, mutta Forssan torielämäkin on osin ilmojen armoilla. Monesti ajattelin puuvillamakasiinin purkamiskeskustelun yhteydessä sille uutena käyttötarkoituksena kauppahallivaihtoehtoa. Nyt keskustelua voisi jatkaa teemalla, kumpi kohde valitaan tai kunnostetaan. Molemmat vaihtoehdot antavat suojan sateelta ja myrskytuulilta myös torikauppiaille ja heidän uusille, nuorille asiakkailleen.

Kauppahallihanke toimii hyvänä kulttuuri-ilmaston ilmapuntarina myös sille, miten kaupunki haluaa luoda edellytyksiä ja tukea Forssan pienyrittäjyyttä, kulttuuritoimintaa ja elävyyttä. Suuntaan ehdotukseni myös yhdistyksille ja yksityisille henkilöille, joita kauppahalliajatus kiinnostaa.

Kirjoittaja on Forssan Yrittäjien hallituksen jäsen.

Uusimmat

Fingerpori

comic