Kolumnit

Kuka on Sanna Marin? - Naisvaltainen ja nuori hallitus virkisti kummasti keskustelua

Kuva: Seppo Pessinen
Kuva: Seppo Pessinen

Vuodenvaihde on ollut virkistävää ja mielenkiintoista aikaa monella tavalla. Elämme keskellä maailmanlaajuisesti suurten muutosten aikaa. Siirtyminen uuteen vuosikymmeneen tuo katsauksen menneeseen vuosikymmeneen. Muutosten määrä ja nopeus on poikkeuksellisen nopeaa. Omalla kohdalla alkaa jo kymmenes vuosikymmen, joten perspektiivia alkaa olla.

Ehkä suurin muutos suomalaisessa elämänmuodossa on ollut jatkuvat hallitusmuutokset sekä ilmastonmuutoksen nousu entistä enemmän otsikoihin. Jatkuvat gallupit tuntuvat olevan tärkeämpiä kuin poliittisen päätöksen teon prosessit. Media on epäsuorasti jopa esittänyt, että jokaisen gallupin jälkeen pitäisi päättäjiä vaihtaa, vaikka todellisuudessa gallupit tehdään haastattelemalla noin 2000 ihmistä.

Pääministeri Antti Rinteen kampitti keskustapuolue, motiivina luottamuspula. Sanan luottamus väärinkäyttöä, kun kyseessä oli poliittiset erimielisyydet. No sitten tapahtui jotakin, mikä nosti Suomen maailman kaikkien suurten medioiden etusivuille. Sanna Marinista tuli maailman kaikkien aikojen nuorin pääministeri. Naisvaltainen ja nuori hallitus virkisti kummasti keskustelua. Setämiehet melkeinpä hirttäytyivät kravatteihinsa, myös muutaman iltapäivälehden panssarivaunutoimittaja kiristeli hampaitaan.

Sanna Marin, sateenkaariperheen lapsi, sosialidemokraatti, akateeminen loppututkinto, Tampereen kaupunginvaltuuston puheenjohtaja, avoliitossa ja yksi lapsi, ministeri Rinteen hallituksessa,pääministeri uudessa hallituksessa ja yli yön maailmankuulu, valittiin jopa maailman tämän hetken vaikutusvaltaisimpien naisten listalla neljänneksi. Ennenkuulumatonta Mannerheimin, Paasikiven,Kekkosen, Koiviston ja Tuntemattoman Sotilaan Suomessa. Vielä kun poistetaan Turun joulun avauksesta Porilaisten verinen marssi, niin olemme löytämässä uutta suuntaa.

Huomioitava on myös, että enemmistö hallituksessa on naisministereillä, jotka puolueet, huom. myös miehet ovat valinneet puolueidensa puheenjohtajiksi. Sipilän aktiivimalli vaihtui naisaktiivihallitukseksi.

Kuinka nyrkit taskussa kulkevat miespoliitikot, talouselämän eliitti ja todellinen edistystoimittaja Timo Haapala virittävät aseensa vallan palauttamiseksi pois Sanna Marinilta, se nähdään varmaankin aika pian.

Presidentti Sauli Niinistö antoi palautetta useampaan suuntaan uudenvuoden rennossa puheenvuorossaan. ”Vihan kulttuuri ei kauas kanna,se kaataa. Poliittinen draama syntyy hetkessä,tulokset ottavat aikansa.” Persujen Halla-aho totesi presidentin olevan väärässä, joten ei jäänyt epäselväksi, mitä mieltä hän on rasismista.

Sanna Marinin uudenvuoden viesti oli selkeä.”Yhteiskunnan vahvuutta ei mitata yhteiskunnan vahvempien vahvuudella.” Rauhallista ja yhteistyökeskeistä Uutta Vuotta.

Kirjoittaja on forssalainen valmentaja ja kulttuurivaikuttaja.

Uusimmat

Fingerpori

comic