Kolumnit

Kulttuuri? - Ihmisarvojen erilaisuutta ei voi ratkaista poistamalla aseista varmistimet

Onko olemassa selkeästi forssalaisuus, onko sitä koskaan ollut olemassa, voidaanko se määritellä? Mikä on forssalaisuuden historia, voimmeko tunnistaa menneestä ajasta jotakin? Voiko forssalaisuutta opettaa tai oppia perheessä, lastentarhassa, koulussa, yrityksissä, urheiluseuroissa, politiikassa, kirkossa tai vaikka kesätorilla tai Vesihelmessä? Miksi kutsuisimme ilmiötä forssalaisuus? Onko olemassa forssalaisuuden yhteinen kulttuuri vai monia erilaisia alakulttuureja?

Siinä se sana tuli, kulttuuri. Hyvin nuorena, kun tulin Forssan Lehteen toimittajaharjoittelijaksi, niin eräs toimituspäällikkö vastasi kysymykseeni, että mitä kulttuuria löytyy Forssasta jääkiekon lisäksi, tavalla, jota en koskaan unohda. Varsinkin kun taas kaikkialla sotakiihkoilijat, sotakulttuurin, militarismin kannattajat osoittavat ihmisyyden pimeän puolen. Toimituspäällikön vastauksen kuulin useasti myöhemmin: ”Kun kuulen sanan kulttuuri, poistan aseestani varmistimen”, näin sanatarkasti kuului neuvo.

Nykyään on helppoa saada selville lähes kaikki, mikä kiinnostaa. Kirjoita asia tai sana, niin Google kertoo, mistä on kysymys. Sanan kulttuuri kohdalla oli hyvin tarjontaa. Pienoinen yllätys oli, ettei aseesta ja varmistimesta puhuttu mitään.

Eniten kannatusta sai, myös minulta, määrittely, joka pistää miettimään forssalaisuutta entistä huolellisemmin. Kulttuuri on elämäntapa, jota ihmiset arvostavat, johon ovat oppineet uskomaan, josta nauttivat, jota ovat valmiit jopa puolustamaan. Kulttuuri ei ole perittyä, siis geneettisesti, vaan tosiaan opittua ja opetettua. Syntyvälle lapselle muodostuu elintavat siitä kulttuurista, missä hän syntyy. Syntyy myös ihmiskäsitys, mitä hän oppii ymmärtämään ihmisenä olemisella elämässä.

Kulttuuria ovat taide, tiede, uskonnot, poliittiset ideologiat, siis ei vain ja teatteri, kirjallisuus, musiikki. Taidamme kuitenkin olla lähellä, että tässä maailmassa juuri kulttuurierot, kulttuurinkäsite laajasti ymmärrettynä sittenkin historian valtavirrassa on poistanut varmistimen aseista. Eikö Turkin aseellinen hyökkäys kurdeja vastaan ole perustaltaan kulttuurierojen aiheuttama. Valta, uskonnot ja poliittiset ideologiat luovat vallitsevan kulttuurin.

Kulttuurin säilyminen tai muutokset on aikamme suuri ongelma. Planeetan laajuiset ongelmat, ilmaston lämpeneminen, pakolaisongelmat ja suunnaton eriarvoisuuden lisääntyminen ja jatkuvat sodat johtuvat suoraan erilaisista kulttuureista ja elämäntavoista. Talouselämän ja politiikan johtajat ovat alkaneet käyttää röyhkeästi juuri elämäntavan muutoksen pelkoja hyväkseen. Mainittakoon vaikka Trump ja Halla-Aho.

Yhtenäiskulttuurien aika on ohitse, myös Forssassa, elämässä kaikkialla kohtaat erilaisuuden, erilaiset elämäntavat. Ihmisarvojen erilaisuutta ja ilmasto-ongelmia ei voi ratkaista poistamalla aseista varmistimet, ei edes hankkimalla uusia hävittäjiä sotaintoilijoiden leikkikaluiksi.

Kirjoittaja on forssalainen valmentaja ja kulttuurivaikuttaja.

Uusimmat

Fingerpori

comic