Kolumnit

Kyllä pukki tietää! - Kun jouluaattoiltana ovikello soi, niin kannattaa ennen avaamista katsahtaa huolellisesti eteisen peiliin

Kiitos kaikista kirjeistä! Runsaasti niitä on taas tullutkin. Välillä tosin loppuivat kokonaan ja ehdimme jo vähän ihmetellä. Sitten selvisi, että postinkantajat olivat menneet lakkoon.

Joulupukkina en tietenkään sekaannu politiikkaan, työmarkkinapolitiikasta puhumattakaan. Siinä voisi mennä pukilta luottamus ja uskottavuus ja siihen minulla ei ole vähäisintäkään varaa.

Posteljoonit ovat myös Joulupukin tärkeitä yhteistyökumppaneita. Sen vuoksi rohkenen kuitenkin ottaa kantaa ja sanoa tämän kerran: Postinkantajat ovat palkkansa ansainneet!

Siitä en kyllä yhtään tykkää, että hommissaan sekoilleiden sanotaan tonttuilleen. Pitkäaikaisen kokemukseni perusteella voin todistaa, että tontut ovat ahkeraa ja tunnollista väkeä ja hoitavat kaikki toimensa itseään korostamatta. Kysynpähän vain, pystyvätkö ministerinne ja muut edustajanne samaan?

Tekee mieleni huomauttaa toisestakin asiasta. Alkaa nimittäin lievästi kyllästyttää tämä lasten jatkuva kuulustelu ja kiltteydestä utelu. Tietäähän tuon muutenkin, että lapsille sattuu ja tapahtuu kaikenlaista. Enimmäkseen koheltavat silkkaa ymmärtämättömyyttään ja keskenkasvuisuuttaan.

Mutta kuinkas on teidän aikuisten laita? Liikenteessä kaahaillaan, työpaikoilla kiusataan, netissä levitellään ties mitä vihapuheita ja muitakin koiruuksia harjoitetaan. Kyllä pukki tietää, vaikka ei kaiken aikaa netissä roikukaan!

En nyt käy kyselemään, eikö teitä hävetä. Tohdin silti antaa yhden neuvon, vaikka yli-ikäinen ja -painoinen setämies olenkin. Kun jouluaattoiltana ovikello soi, niin kannattaa ennen avaamista katsahtaa huolellisesti siihen eteisen peiliin.

Mutta siitä ilahduin kovasti, kun kuulin, että Suomessa – ja Englannissa asti – on ruvettu viettämään Pukki-partyja pitkin vuotta. Sittemmin minulle on kerrottu, että niiden keskipisteenä onkin parrakas, mutta minua huomattavasti nuorempi mies, joka on erityisen etevä potkimaan palloa.

Joulupukkina joudun tietysti ajattelemaan avaramielisesti ja kansainvälisesti. Korvatunturilla asuvana tunnen kuitenkin syvää sympatiaa pientä pohjoista maatamme kohtaan. Älkää siis ihmetelkö, jos ensi kesänä satutte näkemään minut Kööpenhaminassa ja Pietarissa!

Ennen sitä pitää kuitenkin hoitaa nämä joulun hommat alta pois. Se tietää paljon lentämistä, mutta en ole huolestunut hiilijalanjäljestäni. Poroilla lentäminen on hyvin ekologinen ja todistettu joutuisa vaihtoehto. Voin suositella sitä lämpimästi kaikille muillekin!

Näin jouluna sanotaan, että on rauha maassa ja ihmisillä hyvä tahto. Muutama sukupolvi on saanut nauttia rauhan ajasta. Jaksan edelleen uskoa, että myös hyvä tahto laskeutuu vielä keskuuteemme.

Leppoisaa ja rauhallista joulua kaikille! Onnellista tulevaa vuotta ja vuosikymmentä!

Ystävällisesti tervehtien Joulupukki

kirjurina Ilkka KononenKirjoittaja on forssalainen kirjastonhoitaja ja jokamiesluokan kynäilijä.

Uusimmat

Fingerpori

comic