Kolumnit

Kyllästynyt, kyllästynyt koronaan – Me kaikki olemme uhreja ja meillä on yksi yhteinen vihollinen

Kuva: tuntematon
Kuva: tuntematon

Saako olla kyllästynyt koronaan? Saako valittaa? Saako huutaa suureen ääneen, että ahdistaa? Onko ihan okei, että hermot ovat koko ajan piirun verran liian kireällä?

Saako sulkea puhelimesta uutisilmoitukset? Saako jättää uutiset lukematta kokonaan? Saako unohtaa somen ja jättää vastaamatta kuvahaasteisiin?

Saako sanoa ääneen, että kotijumppaohjeet alkavat ärsyttää? Saako kyynistyä positiivisille näkökulmille ja niiden yrityksille? Saako käpertyä kuoreensa ja leikkiä kuollutta?

Saako tuhahtaa typerille kommenteille, että etätyön tekeminen säästää aikaa läheisten auttamiseen? Saako olla vihainen siitä, että lasten opiskelu kaatuu omaan niskaan? Saako nauraa sille luulolle, että päiviin olisi tullut nyt lisää tunteja?

Saako kertoa avoimesti, että pelkää? Ei koronaa, vaan sitä mitä kaikkea se vielä aiheuttaa. Saako unohtaa kaikki omat periaatteensa ja ruveta pessimistiksi, kun optimismi tuntuu vievän liikaa energiaa? Saako kerrankin jäädä aamulla sänkyyn koko päiväksi?

Onko soveliasta pelotella lapsia taloudellisella epävarmuudella? Onko viisasta vai tyhmää laittaa kaikki suunnitelmat jäihin ja jäädä odottelemaan? Onko mikään enää viisasta vai kaikki vain tyhmää?

Saako koronaa syyttää kaikesta? Saako koronaa syyttää unettomuudesta? Entä finneistä, rypyistä, juurikasvusta, lihomisesta ja rotkottavista housuista? Saako korona-aikana edes olla turhamainen?

Saako itkeä, kun oma äiti itkee? Vai pitääkö olla koko ajan urhea? Ja jos äiti itkee, niin saako lohduttaa halauksella? Onko se suuri rikos? Voiko korona olla masennusta ja yksinäisyyttä pahempi?

Saa. Saa. Saa. Saa! Aivan kaikkeen saa! Koronalle saa olla vihainen. Saa tuntea vihaa, epävarmuutta, pelkoa, turhautumista, ahdistusta ja kyllästymistä. Mutta vihainen saa olla vain koronalle. Ei kiinalaisille, ei italialaisille, ei niille jotka tulivat matkalta Italiasta, ei pakolaisille, ei hallitukselle, ei edes Trumpille.

Vain pieneen osaan ihmisiä korona on tunkeutunut sisään, elimistöön, verenkiertoon. Mutta korona on tunkeutunut jokaisen meidän elämään, rampauttanut ja lamaannuttanut. Me kaikki olemme uhreja ja meillä on yksi yhteinen vihollinen.

Varo korona, taistelu on alkanut. Sinä vastaan muu maailma.

Korona, fuck you!

Kirjoittaja on forssalainen yrittäjä ja äiti, 
kotona ja työpaikalla.

Uusimmat

Fingerpori

comic