Kolumnit @forssanlehti.fi

Kyynärpäätaktiikka – Korona on tuonut uuden tavan tervehtiä

Kuva: Seppo Pessinen
Kuva: Seppo Pessinen

Tällä kertaa ilta on aamua viisaampi, sillä tätä kirjoittaessani torstaiaamuna ei ole tiedossa, mitä hallitus, THL (Terveyden ja hyvinvoinnin laitos) ja muut viranomaiset ovat päättäneet, määränneet tai suosittaneet. Ilmeisesti uutta on maskien käyttöä koskevat ohjeistukset.

Sen verran näilläkin kulmilta on maskien käyttäjiä liikkunut, että on voinut todeta, ettei maskin käyttäjää ole niin helppo tunnistaa kuin maskitonta.

Muistanette, että muutama vuosi sitten itsenäisyyspäivän mielenosoitusten takia silloinen hallitus esitti naamioitumiskieltoa. Eduskunta väljensi esitystä ja katsoi laittomaksi naamioitumiseksi vain toiminnan, joka on henkilöön kohdistuvaa väkivaltaa tai omaisuuden vahingoittamista.

Kättely on vanha keskiajoilta periytyvä tapa. Kätellessä varmistettiin, ettei kädessä ole puukkoa tai muuta asetta. Joissakin maissa ei ole tahdikasta maan kulttuurin mukaan tervehtiä naista kättelemällä. Kädenheilautus, armeijamallinen käden nosto lippaan ja nykyisin myös lakittomaan päähän ovat tuttuja. Natseilla oli oma roomalaistaustainen kädennostorituaalinsa.

Kumarrus tai nyökkäys on paljon käytetty tervehtimistapa. Uskonnoissa polvistuminen ja heittäytyminen maahan ovat toisaalta kunnioitusta ja myös alistumista osoittavia. Intialaiset laittavat kämmenet vastakkain sormet ylöspäin ja kumartavat kevyesti.

Muistanette, että idän kommunistisjohtajat tapasivat suudella tosiaan molemmille poskille ja keskelle suutakin. Eurooppalaisuuteen meitä on opastettu käyttämään poskisuudelmia. Käsisuudelmassa huulia ei vedä ihan iholle asti. Herrasmiesten tapa on nostaa hattua. Nykyisin aika harvoin lippis nousee.

Sanallisista tervehdyksistä vähemmän käytetään sanoja, huomenta, hyvää päivää tai ehtoota. Televisiossa usein lisätään tarpeeton lisäsana ”oikein”, kun sanotaan ”oikein hyvää huomenta”. Tuttavien kesken sanotaan: terve, moro, hei tai moi. Amerikkalaisperäinen hai on vähentynyt. Mainittakoon, että karjalaisille hämäläinen moro oli ihan outo, kun tänne tulivat.

Vielä on mainittava ylävitoset, jotka liittyvät enemmän onnistumiseen ja kannustamiseen. Samaa tarkoittaa hienovarainen koskettaminen nyrkillä toisen nyrkkiä. Muutenhan nyrkin käytöllä on yleensä vaikutusta hammaskalustoon ja verenvuotoon.

Uusin, koronan mukanaan tuoma, tapa tervehtiä on koskettaa kyynärpäällä toisen kyynärpäätä. Tämä on uutta kyynärpäätaktiikkaa ja ihan hauska tapa tervehtiä. Vanha kyynärpäätaktiikka, joka lienee edelleenkin käytössä, tarkoittaa toisen röyhkeää syrjäyttämistä tai sivuuttamista arveluttavinkin keinoin.

Kirjoittaja on urjalalainen tietokirjailija. seppo.pirhonen@urjamedia.fi

Uusimmat

Fingerpori

comic