Kolumnit

Liikkeelle – Lehdet ja netti on täynnä toinen toistaan parempia laihdutusohjeita ja kunto-ohjelmia

Kuva: Seppo Pessinen
Kuva: Seppo Pessinen

Kansanviisaus muistuttaa: ”Kun loppiainen lopsahtaa, kaali kuppiin kopsahtaa.” Joissakin sanonnoissa puhutaan myös selkäviikoista ja reikäleipiin palaamisesta. Tarkoituksena on todeta, että joulun juhlakausi on ohi ja palataan arkeen.

Nuuttipukit kiersivät 13. tammikuuta keräämässä viimeisetkin jäljelle jääneet herkut ja juomat. Tosin tämä perinne on hiipunut ja odottaa, että joku kaupallinen taho sen nappaa omakseen.

Suomalainen ruokaperine on hyvä, terveellinen ja varsin monipuolinen. Kaalilaatikko hyvällä reseptillä tehtynä on herkullinen ruoka. Tosin kaali kuuluu niihin ruokiin, joista toiset pitävät ja toiset eivät koske. Itäistä ruokaperinnettä edustava hapankaali on saanut lännessäkin uusia ystäviä.

Eräs Facebook-kaverini kirjoitti päivityksessään, että tavoitteena oli joulukuussa laihduttaa viisi kiloa, mutta jäljellä on enää seitsemän. Eipä huolta, sillä nyt lehdet ja netti on täynnä toinen toistaan parempia laihdutusohjeita ja kunto-ohjelmia.

Kirjastommekin edistää kuntoilua, sillä sieltä voi ostaa kuntosalin avaimen. Se on mahdollista hankkia kolmeksi (40 e) ja kuudeksi (70 e) kuukaudeksi tai vuodeksi (125 e). Eläkeläinen ja opiskelija saa puoleen hintaan. Ulkopaikkakuntalaiselle kortti 50 % kalliimpi.

Yhtenäiskululla on 136 neliön kuntosali, jossa on laitteita eri ikäryhmien tarpeisiin. Siellä on järjestetty myös ohjattua toimintaa, jotta laitteita osaa käyttää oikein ja kullekin sopivalla tavalla ja teholla. Helpostihan sorrutaan alussa ylipainoihin, jos haluaa näyttää kaverille habaa.

Entisellä uimahallilla on toinen kunnan ylläpitämä kuntosali kunnan omien yksiköiden ja urheiluseurojen käyttöön.

Pitkään on toiminut myös Kuntopisteen sali entisen Kähärin kaupan alakerrassa. Sinne voi hankkia ladattavan kortin jopa kertakäyntiä varten tai koko vuodeksi satasella ja eläkeläiselle viidellä kympillä. Siellä on myös suosittu maanantainen ohjattu eläkeläisten ilmainen kuntopiiri.

Lamminharjulla Huhdissa on talkoilla koetettu saada latuja ylläpidettyä, mutta tammikuu ei ole toistaiseksi tukenut näitä ponnisteluja. Hiihtosauvoja ei näillä main ole paljon voinut muuallakaan käyttää. Kävelysauvojen käyttäjiä on havaittavissa enemmän.

Uutena vuotena annetut lupaukset alkavat usein innolla, mutta hiipuvat ennen kuin niistä tulee pysyvä elämänmuutos.

Tipaton tammikuu muistuttaa, että alkoholi sisältää paljon vyötärön ympärystä lisääviä ainesosia, joten vähentäminen tukee myös laihtumista.

Pienikin liikunta, istumasta nouseminen ja arkiaskareet ovat nyt suositeltuja. Periaatteena mieluimmin edes vähän kuin ei ollenkaan.

Kirjoittaja on urjalalainen tietokirjailija. seppo.pirhonen@urjamedia.fi

Uusimmat

Näkoislehti

29.5.2020

Fingerpori

comic