Kolumnit

Lisääx notskiin vähä puit? – Oletko ajatellut, että olet ilmaston pilaaja?

Lähes jokainen suomalainen polttaa puuta. Jos sitä ei tee kotona tai mökillä takassa, leivinuunissa tai saunan kiukaassa, puuta palaa luontoretkellä tai kansallispuiston nuotiopaikalla.

Oletko ajatellut, että olet ilmaston pilaaja? Samaa porukkaa kuin vanhoilla dieselautoilla ajavat. Varsinkin puukiukaan omistaja tai leirinuotion pitäjä: hengityssairaille tulee ennenaikaisia kuolemia ja arktinen jää sulaa nopeammin.

Puun polton pienhiukkaspäästöt ovat kysymys, joka herättää tunteita ja panee miettimään.

Tuore väitöskirja kertoo, että puun pienpolton eli juuri kotien tulisijojen pienhiukkaspäästöt aiheuttavat vuosittain 200 ennenaikaista kuolemaa.

Päästöt ovat sitä vahingollisemmat, mitä tiiviimmässä asutuksessa ne syntyvät. Pääkaupunkiseudulla päästöt voivat olla suuremmat kuin liikenteen päästöt Helsingin vilkasliikenteisimmillä kaduilla.

Puhumattakaan arktiselle alueelle leijuvista nokihiukkasista. Kyse on mustan hiilen laskeumasta, josta presidentti Sauli Niinistökin on huolissaan. Noki laskeutuu arktisen alueen jäälle, värjää sen tummaksi, minkä seurauksena auringon lämmittävä vaikutus moninkertaistuu ja jää sulaa nopeammin. Ilmassa leijuessaan noki imee auringon valoa ja lämmittää ilmakehää.

Minulla on kotona leivinuuni ja takka sekä mökillä neljä tulisijaa. Yksi niistä on se kaikkein pahin eli vanha puukiuas. Olen ilmaston pilaaja pahimmasta päästä.

Olen sitä porukkaa, joka polttaa noin puolet vuotuisesta noin 7 miljoonan kuution polttopuumäärästä.

Väitöstutkija Mikko Savolahti sanoo, että vanhojen saunankiukaiden osuus on peräti 45 prosenttia puun polton nokipäästöistä.

Alkaa tulla syyllinen olo. Mitä asialle voisi tehdä? Lopettaa leivinuunilla lämmittäminen kotona ja Porin Matilla mökillä? Ostaa mökille sähkökiuas niin kuin kotona jo on? Entä jos EU:sta tulisi kielto puun pienpoltolle? Tai ainakin niin, että se olisi sallittua vain EU:n hyväksymissä tulisijoissa.

Vielä sellaista ei ole eikä Pariisin ilmastosopimuskaan koske puun polton pienhiukkaspäästöjä.

Mitä sitten pitäisi tehdä?

Väitöstutkija on realisti. Tulisijat ovat olleet keskeinen osa suomalaista kulttuuria savupirttien ajoista asti. Kieltojen sijaan hän neuvoo vaihtamaan vanhat kiukaat uusiin. Palaminen on tehokkaampaa ja päästöt vähäisemmät.

Tai jos sellaiseen ei ole halua, kannattaisi opetella ainakin puun polttamisen oikeat tavat, joissa lähtökohtana ovat kuivat puut.

Suojelu- ja retkeilyalueiden retkeilijöiden kannattaisi miettiä, voisiko vuotuista 5000 polttopuukuution kulutusta hieman hillitä.

Älä siis enää kysy luontoretken nuotiopaikalla: ”Lisääx notskiin vähä puit?”

Kirjoittaja on Lännen Median toimittaja.

Uusimmat

Fingerpori

comic