Kolumnit

Lounais-Hämeen väestökato voidaan kääntää

Kuva: Kimmo Brandt / Compic / Eduskunt
Kuva: Kimmo Brandt / Compic / Eduskunt

Henkeä haukkoen katsoin Forssan seudun lukuja. Meitä on täällä 5000 henkeä vähemmän vuonna 2040, jos Tilastokeskuksen tuore väestöennuste toteutuu. Rakennemuutosten kourissa olemme olleet ennenkin, monesta on selvitty.

Pahinta ei ole väkiluku sinänsä, vaan rakenne. Se näkyy katukuvassa, kun lapsia on vähemmän. Työikäisiä on vähemmän, huoltosuhde vääristyy. Se vaikuttaa verotuloihin, vireystilaan, fiilikseen.

Emme ole yksin, kohtalotovereita löytyy: Suomessa ei ennusteen mukaan ole 15 vuoden kuluttua enää yhtään maakuntaa, jossa syntyy enemmän ihmisiä kuin kuolee. Kilpailu asukkaista kiristyy kuntien välillä, lopulta kaikki pohtivat aika lailla samoja vetovoimaan liittyviä asioita.

 

Pitääkö väestöennusteita uskoa? Ne kertovat siitä, mitä tapahtuu, jos jatkamme niin kuin ennenkin. Kaupunginjohtaja Jari Kesäniemi muistuttaa, että maakuntaliiton ennuste ottaa huomioon jo käynnissä olevan kehittämistyön ja lupaa pikkuisen parempia lukuja. Haluaisin uskoa. Tähän emme voi jäädä! Taitaa kuitenkin olla rehellistä tunnustaa, ettei nyt tehtävä työ riitä edes pysymään paikallaan. Forssan seudun veto- ja pitovoiman pohdinnalle on kiireellisempi tarve kuin koskaan.

Aluetutkija Timo Aro muistuttaa, että 2020-luvulla kaupungeissa merkityksellisiksi nousevat yksilölliseen elämäntapaan, elämäntyyliin ja identiteettiin liittyvät asiat. ”On oltava työtä, toimeentuloa, koulutuspaikkoja, sisäistä ja ulkoista saavutettavuutta ja tulevaisuuden mahdollisuuksia, mutta myös tapahtumia, elämyksiä, viihtyisyyttä, elävyyttä, hyvä maine ja kyky ottaa vastaan kaikkea vierasta ja outoa”, hän kirjoittaa (HS 25.9.). Jonkinlaiseen rohkeaan omalaatuiseen Forssa-ilmiöön meidän täytyisi pyrkiä!

Valtio ei pysty kuntia pelastamaan, mutta uusien velvoitteiden sälyttämisessä pitäisi olla tarkka. Rinteen hallituksen piti tuoda pelastus kunnille, mutta talouskurimus näyttää jatkuvan, kun pysyviä menoja lisätään ja työllisyyden kehitys on epävarmaa.

 

Tulevaisuus on otettava kunnissa omiin käsiin. Valtion pitää kuitenkin huolehtia, että elämisen ja yrittämisen edellytykset ovat kunnossa koko maassa. Se tarkoittaa esimerkiksi liikenneyhteyksiä ja laadukasta koulutusta. Sanotaan nyt ääneen sekin, että Suomi tulee tarvitsemaan työ- ja opiskeluperäistä maahanmuuttoa kipeämmin kuin koskaan. Meidän kohdallamme mahdollisuus voi olla HAMK:n avaamissa kansainvälisissä koulutusohjelmissa.

Poliitikoille syntyvyys on vaikea asia, koska nuoria ihmisiä ei voi painostaa lapsentekoon. Arvotutkimukset osoittavat, että nuoret haluavat elää, matkustaa ja kokea paljon ennen kuin perheen perustaminen alkaa tuntua ajankohtaiselta. Toivooko lasta, on yksityisasia. Esteitä mahdollisimman monen oman toivelapsiluvun toteutumisen tieltä voidaan kuitenkin raivata esimerkiksi helpottamalla lapsiperheiden ruuhkavuosiarkea, kehittämällä päiväkoteja, vahvistamalla lapsiperheiden toimeentuloa ja edistämällä tasa-arvoa työelämässä.

Lounais-Hämeessä elämä voi olla todella hyvää. Oman hyvän elämän ja vapaa-ajan intohimon seuraaminen on täällä mahdollista. Kun uskomme ja haluamme, Forssan seudun suunta voidaan kääntää. Se vaatii ennennäkemätöntä yhteispeliä.

Kirjoittaja on lounaishämäläinen kuntapäättäjä ja kansanedustaja (kok.).

Uusimmat

Fingerpori

comic