Kolumnit

Lujinta luottamusta – Luotan yhä siihen, että Suomi itsenäisenä pärjää myös tulevaisuudessa

Kuva: Seppo Pessinen
Kuva: Seppo Pessinen

Vanhempi, hyvin koulutettu nainen kysyi muutama vuosikymmen sitten Urjalan itsenäisyysjuhlassa, että uskonko Suomen olevan itsenäinen vielä muutaman vuoden päästä. Vastasin myönteisesti ja siihen hän totesi, että nuoret luottavat tulevaisuuteen. Ilmeisesti hän ei ollut yhtä varma.

Tuolloin elettiin aikaa, jolloin Neuvostoliitto oli voimissaan ja sen taholta oli Suomeen sekä painostusta että luottamusta.

Valtiojohto osasi taitavasti toimia noissakin oloissa. Sen ajan ”ulkopoliittiseen liturgiaan” naapurisuhteissa kuului kaavamaisesti toistettuna luottamuksen, ystävyyden ja hyvien suhteiden korostaminen.

Vuonna 1976 julkaistiin elokuva Luottamus, joka korosti Leninin roolia Suomen itsenäisyyden tunnustajana. Tunnustus tuli, mutta samanaikaisesti hän kannusti suomalaisia aateveljiä vallankumoukseen. Kun se sitten tapahtui v. 1918, samainen Lenin tunnusti myös Suomen sosialistisen työväentasavallan, joka kukistui valkoisten voittaessa.

Entäs nyt? Mitä nyt pelätään?

Asiaa voi tarkastella niin yksilön kuin koko Suomen näkökulmasta. Jokaiselle ovat tärkeitä edelleen oma toimeentulo, työpaikka, koti ja selviytyminen arjesta. Kansankunnan tasolla toiset pelkäävät pakolaisia ja toiset ilmastonmuutosta, jotkut pörssikurssien romahdusta ja yritykset ammattitaitoisen työvoiman saamista.

Maaseudulla koetaan palvelujen etääntyminen ja voimakas keskittyminen uhkana.

Viime päivinä on puhuttu paljon luottamuksesta. Käytin kahta lähdettä.

Ensinnäkin Wikipedian mukaan ”luottamus on tunne tai varmuus siitä, että johonkuhun tai johonkin voi luottaa, että joku tai jokin ei petä toiveita tai tuota pettymystä”. Ja edelleen: ”Ihmisten välinen luottamus on tunnetta ja kokemusperäistä tietoa. Luottava ihminen uskoo, että luottamuksen kohde ei halua hänelle pahaa, vaan tarkoittaa hyvää. Jos ihminen epäilee toisen moraalia ja aikeita, luottamusta ei synny. Luottamuksen edellytyksiä ovat hyvien aikeiden lisäksi osaaminen ja riski.”

Nykysuomen sanakirja toteaa, että luottamus voi olla ehdotonta, lannistumatonta ja sokeaa. Luottamus voidaan, herättää, saavuttaa, voittaa ja sitä voi nauttia ja rakentaa ja sen voi myös menettää.

Itsenäisyyspäivänä oikeutetusti korostetaan Suomen selviytymistä ja saavutuksia. Monista aiemmista ja 80 vuotta sitten alkaneista vaiheista selviydyttiin. Lujinta luottamusta oli periaate, että veljeä ei jätetä.

Varsinkin nuorempaa väkeä ovat tänä vuonna ilahduttaneet jääkiekon maailmanmestaruus ja jalkapallojoukkueen pääsy EM-kisoihin.

Luotan edelleenkin siihen, että Suomi itsenäisenä pärjää myös tulevaisuudessa. Onnea suomalaiset!


Kirjoittaja on urjalalainen tietokirjailija. seppo.pirhonen@urjamedia.fi

Uusimmat

Fingerpori

comic