Kolumnit

Luonto tarinoi – Luontoa vähemmänkin tarkkailevat ovat voineet havaita, että jotkut tutut lintulajit ovat käyneet harvinaisiksi

Kuva: Seppo Pessinen
Kuva: Seppo Pessinen

”Muistatko talviaamun sinisen hetken – yölinnun laulun kesäyössä” on Jorma Nummelan uuden kirjan nimi. Alaotsakkeena on ”Tarinoita metsistä ja vesiltä”. Kirjaan on koottu 98 aiemmin Urjalan Sanomissa julkaistua tarinaa. Paikallislehteen Jorma on kirjoittanut luonnosta jo yli 30 vuotta.

Vuonna 2010 hän julkaisi valikoiman siihen mennessä julkaistuista kirjana ”Yöllä laulaa satakieli – päivällä pöllö nukkuu”.

Jorma on kirjoituksiin liitänyt myös piirroksia. Maanantaina julkaistua kirjaa varten hän piirisi uudet kuvat. Lyijykynäpiirrokset ovat herkkiä. Julistamistilaisuudessa kysyttiin, mistä kuvan piirtäminen alkaa. Jorma kertoi aloittavansa usein silmästä ja etenee pään kautta muuhun linnun tai eläimen vartaloon.

Piirtäminen on haastavaa, joku kuva voi valmistua parissa tunnissa ja joku vie useamman tunnin.

Kumia ei juuri voi käyttää, koska siitä jää usein jälki. Joskus sitä voi käyttää jonkin kohdan pehmentämiseen.

Yksityiskohtia voi tarkentaa valokuvista, joita Jormalla on tuhansia. Kamera on aina mukana luonnossa liikkuessa.

Luonto muuttuu ja Jorman mukaan kymmenessä vuodesakin on tapahtunut selvää muutosta. Yhtenä tekijänä hänen mukaansa on ilmaston lämpeneminen.

Luontoa vähemmänkin tarkkailevat ovat voineet havaita, että jotkut tutut lintulajit ovat käyneet harvinaisiksi. Osin tähän on vaikuttanut asutuksen muuttuminen ja maa- ja metsätalouden muutokset. Esimerkiksi karjamäärän väheneminen vaikuttaa suoraan moniin lajeihin.

Kun toiset lajit harvenevat, tulee tilalle toisia. Keväisin ja syksyisin Suomen ja Urjalan kautta kulkee esimerkiksi hanhilajeja, jotka aiemmin ovat kulkeneet muita reittejä. Osa hanhista on pesinyt Suomessa. Siitä muistuttaa Urjalan kylän nimi Hanhisuo.

Lintujen ohella kirjassa kerrotaan myös monista muista eläimistä esimerkiksi salaperäisestä vaskitsasta. Sitä monet pitävät käärmeenä kutsuen sitä vaskikäärmeeksi. Asuinpaikkaani lähellä niitä näkee joka kesä. Lapsenlapset kertoivat innoissaan sen näkemisestä.

Jorma mainitsee toiveenaan olevan, että näkisi rantakäärmeen. Sellaisen hän on nähnyt kerran Aunuksessa, mutta kuvaan tuli vain harmaa juova, koska kameran asetukset olivat rantakäärmeen liikkeille liian hitaat. Toiveissa on myös lapsuudessa nähdyn vesiliskon näkeminen.

Ensimmäinen merikotkien pesintä Urjalassa varmistettiin vuonna 2017. Jorma kirjoitti Kotkanpojista v. 2015 ja on kirjaan täsmentänyt tiedon pesinnästä.

Sattumalta puhuimme näistä juuri viimeksi torilla. Joku kertoi kuulleensa mahdollisen paikan. Siihen Jorma totesi, että olipa varomaton.

Harvinaisuuksia ei ole tapana paljastaa.

Kirjoittaja on urjalalainen tietokirjailija.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti