Kolumnit @forssanlehti.fi

Luottamusta poliisiin ei lisää se, että kantahämäläinen kuolee maijaan ja virkavalta pysyy hiljaa

Kuva: Pekka Rautiainen
Kuva: Pekka Rautiainen

Mitä kuuluu poliisin työpäivään? Some-kanavien ja päivätiedotteiden perusteella Hämeen poliisit ottavat ahkerasti näpistelijöitä kiinni, valvovat ylinopeuksia ja pysäyttävät rattijuoppoja.

Virkavalta muistuttaa pyhien aattoina liikennemaltista ja syksyisin heijastimista. Oikein kiva!

Hämeen poliisi pysyi kuitenkin hiljaa, kun poliisin kyydissä ollut henkilö kuoli matkalla Forssasta Hämeenlinnaan. Länsi-Uudenmaan poliisilaitos tiedotti asiasta vasta sen jälkeen, kun toimituksemme alkoi selvittää vihjettä.

Tällä viikolla julkaistut rikostilastot paljastavat, mikä kaikki muu menee päivän virrassa ohi. Seuraan työkseni poliisin viestintää, enkä muista nähneeni omaehtoisia ulostuloja niistä kymmenistä törkeistä pahoinpitelyistä, seksuaalirikoksista tai sadoista petoksista, joita poliisi on puolen vuoden aikana kirjannut.

Poliisin oikeus tiedottaa rikoksista on laissa tarkoin säädelty. Usein on perusteltuakin olla aluksi hiljaa, jottei tutkinta vaarannu.

Esitutkintaviranomaisella on kuitenkin oikeus kertoa tutkinnasta, kun se valmistuu ja siirtyy syyttäjälle syyteharkintaan. Tätä oikeutta käytetään harvoin. Me toimittajat saamme päivästä toiseen yllättyä, kun oikeussaleihin mentäessä jutut tulevat julki.

Yksittäistä tutkinnanjohtajaa on ihan turha vaiteliaisuudesta syyttää. Hämeen poliisissa komisariot kertovat kyllä, kun kysymme. Heidän päätoiminen työhän on selvittää rikoksia, joita on varmasti riittämiin. Ongelma on käytännön tasoa ylempänä.

Nykyisin useat poliisilaitokset ohjaavat yhteydenottonsa muutamalle viestintätyöntekijälle. Viestintähenkilöstöllä ei kuitenkaan ole esitutkintalain mukaan oikeutta tiedottaa jutuista, vaan toimittajan kysely hukkuu jonnekin soittopyyntöjen limboon.

Poliisihallitus julkaisi muutama vuosi sitten Julkisuuskäsikirjan poliisien tueksi. Oikeustoimittajat ovat kritisoineet ohjetta jatkuvasti yli-innokkaasta salaushengestä. Yritä siinä sitten olla poliisi ja miettiä, mitä saa kertoa.

Poliisilla on oikeus käyttää voimaa ja pakkokeinoja. Julkishallinnon organisaatio ei voi viestiä ulospäin kuin yritys, joka haluaa kiillottaa omaa kilpeään. Hiljaisuus vain lisää epäluottamusta ja aiheuttaa vuotoja.

Luottamus ei herää ainakaan sillä, jos ihminen kuolee maijan kyydissä ja poliisi on hiirenhiljaa.

Kirjoittaja on Hämeen Sanomat oy:n uutispäällikkö.

Uusimmat

Fingerpori

comic