Kolumnit

Maailmaloppu tulee – eikä se ole uskonasia

Kuva: tuntematon
Kuva: tuntematon

Kun oveni taakse vuosikymmeniä sitten saapui ensimmäinen maailmanlopunennustaja, hymähdin omahyväisesti. Höpö, höpö. Usko sinä mihin uskot, mutta maailma ei lopu. Pikkutyttöjen ystäväkirjoissa maailmanloppu kulki kuitenkin uskollisesti pelottavien asioiden listalla, käärmeiden ja sodan ohella. Maailmanlopun kuvittelin yhdeksi suureksi räjähdykseksi, joka tuhoaisi kaiken elävän.

Sittemmin olen muuttanut mieltäni. Olen aivan varma, että maailmanloppu on – jos ei nyt ihan 20 vuoden päässä – todella lähellä. Jos ovelleni vielä tulisi joku maailmanlopusta puhumaan, kysyisin, että mihin hänen mielestään maailma todennäköisimmin loppuu: ilmastonlämpenemiseen, liialliseen väestönkasvuun, puhtaan veden ja ruuan loppumiseen vai hallitsemattomaan sotaisaan konfliktiin?

Itse voisin lyödä vetoa liiallisen väestönkasvun puolesta, joka johtaisi yhä hallitsemattomampaan ilmastonlämpenemiseen, joka taas johtaisi tavalla tai toisella kaikkiin muihin yllä lueteltuihin katastrofeihin. Tai sitten me tällä nykyisellä porukalla onnistumme sulattamaan ikiroudat, lämmittämään meret, kääntämään virrat ja kuivattamaan puolet maapallosta. Siihenkin on vahva usko.

Luen parhaillani futuristi Elina Hiltusen kirjaa Tulossa huomenna. Sen suurin opetus lienee, että tulevaisuutta voi ymmärtää, ennustaa ja siihen voi vaikuttaa vain, jos ymmärtää mitä tapahtuu nykyhetkessä.

Kirjassa käydään läpi tässä hetkessä vaikuttavia megatrendejä, kuten jo mainitut ilmastonmuutos ja väestönkasvu sekä väestönrakenteen muutos, kaupungistuminen, globalisaatio, varallisuuden ja kulutuksen kasvu, eriarvoisuuden kasvu, ympäristön saastuminen ja resurssien väheneminen, digitalisaatio ja teknologian kehitys.

Tähän hetkeen ja siksi myös tulevaisuuteen vaikuttavat voimat eivät valitettavasti ole hyviä voimia. Jokaisessa megatrendissä, myös sillä positiivisella kuulostavalla, on hurjan negatiivinen klangi.

Kun varallisuus kasvaa, myös eriarvoisuus ja maapallon resurssien liikakulutus kasvavat. Kun väestö kasvaa, se kasvaa väärissä paikoissa ja aiheuttaa köyhyyttä ja eriarvoisuutta. Kaupungistuminen tuo vaikka mitä haittoja, eikä teknologiakaan ole pelkkä hyvä renki.

Ja on kai turha sanoa, että tällä hetkellä ainoa merkittävästi megatrendejä muuttava musta hevonen, on sekin ikävä koronavirus.

Maallikkoennustaja oven takana antoi pelastukseksi paratiisin, joka syntyisi tuhoutuneen maailman tuhkasta oikein uskoville. Tulevaisuudentutkijan paratiisi ei synny itsestään. Se vaatii paljon työtä, toimia, ymmärrystä, yhteistyötä, hyväksymistä ja tasa-arvoa. Ennen kaikkea, pelastautuminen pitää aloittaa nyt. Lopun jälkeen se on myöhäistä – uskoi tai ei.

Kirjoittaja on forssalainen yrittäjä ja äiti, 
kotona ja työpaikalla.

Uusimmat

Fingerpori

comic